Kaip pažymi gazeta.ru, tai suteiks Rusijai galimybę sumažinti tranzito riziką. Tačiau naftos šiam naujajam naftotiekiui ir jau tiesiamam naftotiekiui „Rytų Sibiras – Ramusis vandenynas“ gali neužtekti, o tai gali sukelti Rusijos naftininkų konfliktą.

Antrojo Baltijos naftotiekio sistemos etapo statyba prasidės birželio 10 d. Būtent šią dieną planuojama suvirinti pirmąją būsimojo vamzdyno sandūrą. Tai įvyks Briansko rajone.

Naftotiekis BTS-2, kuris drieksis 1016 km, bus nutiestas nuo Uneča miesto (Briansko sritis) iki Ust Lugo miesto (Leningrado sritis). Iš pastarojo miesto uosto Rusijos nafta tanklaiviais bus gabenama į Europą. Be to, bus pratęsta atšaka iki naftos perdirbimo gamyklos Kirišuose. Pradinis pralaidumas bus 30 mln. tonų per metus, vėliau jį planuojama padidinti iki 50 mln. tonų.

Projektas vertinamas apytikriai 4 mlrd. dolerių. Statybos darbai turėtų būti baigti iki 2012 m. vidurio. Naftotiekis BTS-2 visų pirma skirtas sumažinti Rusijos tranzito riziką tiekiant naftą per Ukrainą ir ypatingai per Baltarusiją.

Kai BTS-2 veiks visu pajėgumu, juo bus tiekiama didesnioji dalis naftos, tiekiamos naftotiekiu „Družba“, kuriuo į Europos šalis per Ukrainą ir Baltarusiją kasmet perpumpuojama apie 70 mln. tonų naftos.

Nenuostabu, kad Ukrainos ir Baltarusijos nedžiugina tokia perspektyva, nes jų, kaip tranzito šalių pozicijos susilpnės ir jos praras vieną iš Rusijos spaudimo svirčių.

Praėjusiais metais Baltarusijos vadovybė, susirūpinusi dėl BTS-2 statybos, net pasiūlė kompanijai „Transneft“ dalyvauti Baltarusijos naftotiekių privatizavimo procese, tačiau ši iniciatyva taip ir nebuvo įgyvendinta. Iš dalies tai gali būti aiškinama tuo, kad Baltarusijos vamzdynai gerokai susidėvėję, o jų modernizavimui prireiktų rimtų investicijų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją