Įsileisti į „Ekrano“ marias prašančios bendros Vokietijos, Prancūzijos, Liuksemburgo ir Lietuvos įmonės „Valtlit“ generalinio direktoriaus pavaduotojo Gintauto Valatkos teigimu, prie „Ekrano“ tvenkinio hidroelektrinę bendrovė statytų tik už savo lėšas. Mainais už leidimą naudotis tvenkiniu Savivaldybei įmonė mokėtų sutartą procentą už pagamintą elektros energiją gaunamų pajamų.

G.Valatka teigia įrenginio netgi nevadinantis hidroelektrine – vandenį suktų iki dviejų metrų aukščio ir iki 8 metrų pločio ratas.

„Ratas suktųsi labai lėtai, todėl gamtai nebūtų daroma žala, nebūtų jokio neigiamo poveikio aplinkai“, – dėstė įmonės atstovas.

Statytų dėl reklamos

Vis dėlto G.Valatka pripažįsta, kad investicijos į tokį tik 14 kW įrenginį pardavus elektros energiją atsipirktų nebent per 30 metų.

„Nauda – mūsų firmos politika ir reklama“, – pavaduotojas aiškino tikruosius „Valtlit“ tikslus.

Net 25 pasaulio šalyse energiją iš saulės, vėjo, vandens ir biomasės gaminanti bendrovė išnaudoti reklamai pasišovusi ir Kupiškio marias, dėl minihidroelektrinės statybos derasi su Utenos rajono savivaldybe, Jurbarko, Kauno, Kaišiadorių rajonuose žada įrengti vėjo jėgaines, Kaišiadorių rajone Žiežmariuose – biodujų fabriką.

Savivaldybės Ekologijos skyriaus vedėja Zita Tverkutė linkusi palaikyti verslininkų ketinimus įkelti koją ir į Panevėžį.

„Jų projektu būčiau labai patenkinta. Užtvankoje besisukantis ratas gražiai atrodytų, be to, bendrovė norėtų greta įrengti informacinį stendą apie saulės baterijas“, – mano Z.Tverkutė.

Žavi fontanai

Savivaldybės Tarybos Ūkio, miesto plėtros ir aplinkosaugos komiteto nariui Juliui Beinortui kelia abejonių, kad nuomos sutartį su Savivaldybe „Valtlit“ pasirašytų 99 metams.

„Ar per tiek laiko neatsirastų ko nors modernesnio? Kiek girdėjau, Anykščių savivaldybė leido statyti hidroelektrinę Šventosios upėje su sąlyga, kad įrengs ir „dainuojančius“ fontanus. Be abejo, projektas turi būti nekenksmingas ir patrauklus“, – įsitikinęs J.Beinortas.

Pasak miesto mero Povilo Vadopolo, Savivaldybei prašymus leisti statyti hidroelektrinę jau yra pateikusios šešios bendrovės. Ar įleisti verslininkus į „Ekrano“ marias, politikai ketina apsispręsti iki metų galo.

„Kodėl neišnaudojus alternatyvių energijos gamybos šaltinių, jei jau turime užtvanką? Lietuvoje jau ne viena ir ne dvi tokios elektrinės pastatytos“, – teigė meras.
Pasak jo, ar Panevėžyje stovės hidroelektrinė, lems ir poveikio aplinkai vertinimo išvados.

KOMENTARAS

Stasys Paulauskas, Strateginės savivaldos instituto direktorius

Lietuva nepakankamai išnaudoja atsinaujinančius energijos gamybos šaltinius ir nevykdo Europos Sąjungai duotų įsipareigojimų. Stojimo į ES sutartyje įrašyta, kad iki 2010 m. Lietuva 7 proc. elektros energijos turi pasigaminti iš atsinaujinančių išteklių. O kol kas pagaminama tik 3,6 proc.

Lietuvoje neišplėtota vėjo energija, o vandens energija gamtosaugininkų rankomis visai užblokuota.

Planuose buvo numatyta, kad jau šiuo metu Lietuvoje turėtų stovėti 200 megavatų vėjo jėgainių, bet stovi tik 54-ių. Visi kiti projektai susidūrė su siaubingais teritorijų planavimo biurokratiniais trukdžiais. Kas laimėjo konkursus, jau pardavinėja sąlygas kitiems.

Atsinaujinančių energijos gamybos šaltinių srityje pasaulio lyderės – Vokietija ir JAV, Europos Sąjungoje šioje srityje į priekį įsiveržusios Ispanija, Danija. Sparčiai alternatyvius energijos šaltinius plėtoja netgi tokios vidurio Azijos šalys, kaip Indija, Kinija. O mūsų valstybėje visai neišplėtota atsinaujinančius energijos išteklius apibrėžianti teisinė bazė.