Pasak V. Adamkaus, per pokalbį nebuvo aptarti „Mažeikių naftos“ reikalai. Tačiau vėliau spaudos konferencijoje paklaustas apie kalbas, esą „PKN Orlen“ gali parduoti šios įmonės akcijas rusams, L. Kaczynskis teigė jomis susidomėjęs.

„Tai – visiškai neteisingos kalbos“, - tikino Lenkijos prezidentas.

Kaip žinoma, prieš kelias dienas lenkų dienraštis „Rzeczpospolita“ pranešė, kad Rusijos naftos kompanija „Transneft“ kreipėsi į „PKN Orlen“ dėl „Mažeikių naftos“ akcijų. Galimybe įsigyti Lietuvos įmonės akcijų esą domisi ir kita Rusijos bendrovė „Lukoil“.

Premjeras Andrius Kubilius savo ruožtu teigė, jog tikisi rasti geranorišką sutarimą su „Mažeikių naftą“ valdančio Lenkijos koncerno „PKN Orlen“ akcininkais, kad akcijos nebūtų parduotos bendrovėms, kurios keltų pavojų Lietuvos nacionaliniam saugumui.

„Lukoil“ jau ne kartą bandė įsigyti „Mažeikių naftos“ akcijų.

2006 m. lenkai nupirko kontrolinį šios bendrovės akcijų paketą. Dabar koncernui priklauso 90 proc. bendrovės akcijų. „PKN Orlen“ sutiko nupirkti iš Lietuvos Vyriausybės ir likusius 10 proc.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Arvydas Anušauskas lrt.lt tvirtino, kad „Lukoil“ ir „PKN Orlen“ kalbos dėl akcijų pardavimo „yra tik kalbų lygyje, o praktinių veiksmų kol kas nematyti“. Anot jo, su „PKN Orlen“ kalbėta apie kontrolinio „Mažeikių naftos“ akcijų paketo įsigijimą.

Seimo Ekonomikos komiteto narė, socialdemokratė Birutė Vėsaitė lrt.lt teigė mananti, kad parduodami dalį akcijų lenkai bandytų užsitikrinti naftos tiekimą iš Rusijos.

Pasak „Rzeczpospolitos“, jei Rusijos įmonė įgytų dalį akcijų „Mažeikių naftoje“, esą greitai būtų išspręstos problemos dėl žaliavos tiekimo „Družbos“ naftotiekiu. Naftos tiekimas juo nutrūko 2006 m., formaliai aiškinant, kad įvyko avarija. Kol kas gedimai nepašalinti ir nafta neteka.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją