Kilus įtarimų dėl dokumentų klastojimo, ūkio ministras Dainius Kreivys sustabdė sprendimo priėmimą dėl projektų finansavimo pagal atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimo energijos gamybai priemonę.

Panevėžyje prieš 1,5 metų įkurta UAB „Bioenergija“ pagal LVPA kvietimą pateikė paraišką gauti ES fondų finansavimą. Joje bendrovė teigė statysianti termofikacinę elektrinę, naudojančią atsinaujinančius energijos išteklius ir prašė valstybės suteikti 18 milijonų litų paramą šiam 42 mln. litų vertės projektui. Trūkstamus 24 mln. litų bendrovė teigė pasiskolinsianti iš banko.

LVPA vertinimo metu įtarė, kad bendrovės pateikta banko pažyma apie preliminarų sprendimą dėl 9 mln. eurų paskolos suteikimą yra suklastota.

Bankas, kurio tariamą pažymą apie neva esantį preliminarų sprendimą paraiškoje pateikė „Bioenergija“‘, oficialiai patvirtino, kad tokio dokumento nėra išdavęs.

Tiek bankas, tiek LVPA kreipėsi į Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo dokumentų klastojimo.

Siekdama užkirsti kelią piktnaudžiauti ES fondų parama projektų, kuriuos įgyvendinant naudojami atsinaujinantys energijos ištekliai, vykdytojams, ūkio ministro sprendimu LVPA iš naujo peržiūrės ir kitas pagal minėtą priemonę pateiktas paraiškas gauti finansavimą.

Atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimo energijos gamybai priemone siekiama didinti energijos gamybos ir vartojimo efektyvumą bei atsinaujinančių energijos išteklių vartojimą. Šiam tikslui numatyta 254 mln. litų, iš jų 127 mln. litų – ES fondų lėšų. Likusioji lėšų dalis turi būti užtikrinta kitų finansavimo šaltinių.

Už priemonę atsakinga Ūkio ministerija, ją įgyvendina LVPA.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją