Pasak dienraščio „Publico“, „Gazpromas“, siekdamas „ kontroliuoti energijos išteklius už Rusijos ribų“ ir „tapti vieninteliu Europos dujų tiekėju“, derasi su gamintojais, tokiais kaip Iranas, Alžyras, Nigerija ir Pusiaujo Gvinėja.

Pasak Ispanijos žvalgybos, „Gazprom“ įgyvendina savo planus, prisidengdama „pagrindiniais susitarimais dėl bendradarbiavimo energetikos srityje“ tarp Rusijos ir tam tikrų Lotynų Amerikos valstybių, tokių kaip Venesuela, Bolivija ir Brazilija.

„CNI“ tvirtina, kad „Gazprom“ nori kontroliuoti Nigeriją su Europa susiesiantį dujotiekio projektą, praneša „Publico“.

Šiuo metu numatyta, kad per Sacharą einantis dujotiekis per Nigerį ir Alžyrą susies Nigeriją su Europą.

„Gazprom“, didžiausia pasaulyje dujų gamintoja, tiekia ketvirtadalį visų 27 ES valstybėse suvartojamų dujų kiekio, o kai kurios Centrinės ir Rytų Europos valstybės yra visiškai priklausomos nuo šios Rusijos bendrovės.

Sausį įvykęs „Gazprom“ ginčas su Ukrainą, pagrindine dujų tranzito šalimi, sutrikdė dujų tiekimą Europai, kurioje tuo metu vyravo atšiaurios oro sąlygos.

Nors didžiąją dalį Ispanijos dujų poreikio patenkina iš Šiaurės Afrikos tiekiamos dujos, nepaisant to, „Gazprom“ klausimas Ispanijai yra skaudus.

Lapkritį „Gazprom“ pareikštas noras įsigyti Ispanijos naftos grupės „Repsol“ akcijų sukėlė smarkų pasipriešinimą.

Kovo mėn. „Gazprom“ pasirašė susitarimą su Ispanijos energijos bendrove „Gas Natural“, kas suteikia jai galimybę pirkti elektros energiją gaminančias stotis Europoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją