„Lukoil“, kurios 20 proc. priklauso JAV naftos bendrovei „ConocoPhillips“, ir kuri yra palyginus mažai priklausoma nuo Kremliaus, domėjosi dviem naftos perdirbimo bendrovėmis, priklausančiomis Lenkijos energetikos grupei „PKN Orlen“. Šios bendrovės 27 proc. akcijų priklauso Lenkijos vyriausybei.

Minėtos naftos perdirbimo įmonės yra Čekijos Respublikoje ir Lietuvoje. Analitikai mano, kad „Lukoil“ dalyvavimas jų veikloje būtų joms naudingas, tačiau sutiko, kad politinės kliūtys pernelyg rimtos.

L. Feduno komentarai pasirodė praėjus savaitei po to, kai „Surgutneftegaz“ pamėgino nupirkti iš Austrijos bendrovės OMV 21 proc. Vengrijos energijos kompanijos MOL akcijų. Vengrijos politiniai veikėjai audringai pasipriešino šiai naujienai. MOL vadovas Zoltas Hernadis pareiškė, jog austrai palaiko Rusijos pusę. Vengrijos politikai pažadėjo neleisti, kad būtų įgyvendinamos panašios sutartys.

O didžiausia privati naftos bendrovė „Lukoil“ paneigė Lenkijos žiniasklaidos informaciją apie tai, kad ji neva veda derybas su Lenkijos kompanija „PKN Orlen“ dėl dalies „Mažeikių naftos“ akcijų pirkimo.

Lenkijos leidinys „Rzeczpospolita“ neseniai rašė, kad Rusijos koncernas pasirengęs pirkti lenkų akcijų paketus Lietuvoje ir Čekijoje.

Lenkijos laikraštis rašė, jog rusai dar nesikreipė į lenkus su oficialiu raštišku pasiūlymu, tačiau preliminarios derybos jau įvyko.

„Lukoil“ buvo viena iš pretendenčių pirkti kontrolinį bendrovės „Mažeikių nafta“ paketą iš bendrovės JUKOS 2006 m. Dėl šio akcijų paketo varžėsi daug bendrovių, tarp jų TNK-BP ir Kazachstano įmonė „Kazmunaigaz“.

Kai konkursą laimėjo PKN, „Transneft“ uždarė naftotiekio „Družba“ dalį, besidriekiančią iki gamyklos ir kaimyninio Būtingės uosto, paaiškinusi tai tuo, kad naftotiekio techninė būklė prasta. Į gamyklą nebegalima buvo stabiliai tiekti naftos iš Rusijos, todėl kilo kalbų, jog šio sprendimo motyvai gali būti politiniai. „Transneft“ visada neigė tokias kalbas.

Ekspertų nuomone, sandoris domina ir „PKN Orlen“, nes artimiausiu metu kompanija gali pajusti stiprų likvidumo deficitą. Ekspertai mano, kad sudarius sutartį bus atnaujintas dialogas apie naftotiekio „Družba“ rekonstrukciją. Naftos tiekimas naftotiekiu gali padidinti gamyklos pelningumą, nes šiuo metu kompanijai per brangu tiekti naftą jūra. Jei derybos įvyks, šis veiksnys, greičiausiai, bus svarbiausias.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją