„Dabar situacija yra tokia, kad gyventojai dažnai moka iki 30 proc. brangiau už karštą vandenį, patys to net nežinodami“, - žurnalistams pirmadienį pareiškė sostinės vicemeras Romas Adomavičius.

Anot jo, taip yra todėl, kad sąžiningi vartotojai priversti mokėti už tuos, kurie vagia karštą vandenį. Naujoji sistema esą leistų vienu metu nuskaityti visų miesto gyventojų skaitiklių parodymus.

„Principas būtų toks – kiek konkretus butas sunaudos karšto vandens ir šilumos, už tiek jis ir mokės. Nes šiuo metu viskas skaičiuojama nuo įvadinio skaitliuko, padalinama butų skaičiui ir gyventojai, kurie sąžiningai moka, nestabdo skaitiklių, nenaudoja jokių magnetų, jie turi apmokėti už tuos, kurie nenori mokėti“, - aiškino R. Adomavičius.

„Ar jūs norite mokėti už tai, ką įsidėjote parduotuvėje į krepšelį? Aš manau, kad visi norime. Tas skaitliukas padės įvykdyti teisingą apmokėjimą“, - antrino miesto meras Vilius Navickas.

Kas diegs ir kiek kainuos?

Vilniaus miesto vadovai pirmadienį negalėjo tiksliai atsakyti, kiek kainuos naujoji sistema, kas už ją mokės, kas diegs skaitiklius ir kas pasiūlė tokią naujovę?

„Klausimas iškilo komisijos (savivaldybės atstovų, šilumos ir vandens tiekėjų darbo grupės – DELFI) posėdyje, mintis buvo pasiūlyta miesto ūkio specialistų“, - tikino vicemeras.

Jo teigimu, šilumos ir vandens tiekėjai turės pateikti paskaičiavimus, kiek galėtų kainuoti nuotolinio nuskaitymo skaitiklių įdiegimas miesto daugiabučiuose.

„Kas diegtų ir kiek kainuos, dar neaišku, bet maždaug vienas skaitiklis dabar kainuoja apie 300 litų. Pati sistema, kuri leistų skaitikliams veikti, jau yra atvesta beveik į kiekvieną Vilniaus daugiabutį. Jau yra pasiruošta“, - sakė R. Adomavičius.

„Esmė yra ta, kad jūs teisingai sumokėtumėte už paslaugą, o skaitliukas gali būti kad ir iš Honolulu ar Taivanio, tai visiškai nesvarbu“, - pareiškė V. Navickas bei pažadėjo, kad skaitikliams įsigyti bus skelbiamas tarptautinis konkursas.

Miesto vadovai ragino žurnalistus neįžiūrėti projekte jokios klastos: „Tai yra tiesiog technikos žingsnis į priekį“.

Skaitiklius diegti pasiruošę patys tiekėjai

Šilumos energiją Vilniaus daugiabučiams tiekia bendrovė „Vilniaus energija“, kuri yra išnuomota su įmonių grupe „Rubicon gruop“ siejamai prancūzų bendrovei „Dalkia“.

„Vilniaus energijos" komercijos direktorius Rimantas Germanas dar vasario pradžioje žiniasklaidoje vardino nuotoliniu būdu veikiančios karšto vandens apskaitos sistemos privalumus.

Dienraščiui „Vilniaus diena“ jis teigė, kad moderni sistema veikia daugiabutyje Konstitucijos pr., kuriame jis gyvena. Panašios sistemos taip pat įdiegtos Perkūnkiemyje, Ozo gatvės namuose ir kai kuriuose senuose renovuotuose daugiabučiuose.

„Tokias pačias sistemas galime diegti ir šilumai nuskaityti“, - sakė R. Germanas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)