Anksčiau Rusijos bendrovė „Gazprom“ teigė, kad 10 val. vietos laiku atnaujino dujų tiekimą Europai per Ukrainą po to, kai kelias savaites šis tiekimas buvo sustabdytas, praneša BBC. Tokį pranešimą pateikė pagrindinis šios bendrovės atstovas Sergejus Kuprijanovas.

Ukrainos ministrė pirmininkė Julia Timošenko anksčiau teigė, kad dalyvavo atnaujinant dujų tiekimą.

Milijonai europiečių gyveno be šildymo dėl ginčų, kurie prasidėjo šių metų sausio 1 d. ES valstybės importuoja ketvirtį visų gaunamų dujų iš Rusijos, o 80 proc. dujų yra tiekiama per Ukrainą. Kilę nesutarimai paveikė beveik 20 Europos šalių.

J. Timošenko vedė derybas su Rusijos ministru pirmininku Vladimiru Putinu Maskvoje, o dviejų šalių dujų bendrovės (Rusijos „Gazprom“ ir Ukrainos „Naftogaz“) pagaliau sugebėjo susitarti.

Pagal jų sudarytą sandorį, Ukraina pradės mokėti už Rusijos dujas „europietiškais“ įkainiais nuo 2010 m., o už tranzitą bus mokama Rusijos „rinkos“ įkainiais.

J. Timošenko teigimu, 2009 m. Kijevas mokės mažiau nei 250 dolerių už 1 000 kubinių metrų Rusijos dujų, tačiau kol kas nei Ukraina, nei Rusija nepatvirtino galutinės sutartos kainos. Buvo pasirodę pranešimų, kad suma bus 360 dol. už 1000 kubinių metrų dujų.

Praėjusiais metais Ukraina mokėjo 179,50 dolerių už 1 000 kubinių metrų dujų, o šiuo metu vidutinė kaina Europoje viršija 400 dolerių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją