Vilniaus mikrorajono Grigiškių gyventojai piktinasi, kad keliose gatvėse šią savaitę - nuo pirmadienio iki penktadienio - elektros skirstymo įmonė "Rytų skirstomieji tinklai" (RST) išjungia elektros tiekimą kasdien maždaug nuo 10 iki 15.30 val.

Taigi individualiuose namuose išsijungia dujiniai šildymo katilai, termofikaciniai siurbliai ir vandens šildytuvai. Negana to, kaip skelbia RST savo tinklalapyje, žmones be šildymo ir karšto vandens numatyta palikti ir kitas dvi ateinančias sausio savaites.

Grigiškių gyventojai LŽ pasakojo, kad viename dienraščių buvo paskelbta, jog RST elektrą išjungs kasdien sausio 19-23 dienomis po 7 valandas per dieną. Tačiau aną savaitgalį pašto dėžutėse jie netikėtai rado lapelius, kad elektra bus išjungta savaite anksčiau - nuo 12 iki 16 dienos. Tai, kad RST netieks elektros darbo dienomis iki pat sausio pabaigos, žmonės sužinojo tik iš LŽ.

Apie RST norus dėl planinio tinklų remonto išjungti elektros tiekimą gyventojams per didelius šalčius antrąją sausio savaitę LŽ jau rašė. Tada bendrovė savo planą laikinai sustabdė. Kaip dabar paaiškėjo, tik vienam savaitgaliui. Be to, dabar planiniai darbai vyks jau ne dvi dienas, kaip žadėta anksčiau, o tris savaites.

"Visą savaitę RST elektrą išjungia maždaug nuo 10 iki 15.30 val., o pikčiausia, kad tinklą tvarko du-trys niekur neskubantys darbininkai. Jeigu mūsų gatvėms gresia avarija, kaip tikino RST, galėtų daugiau žmonių dirbti ir paskubėti, bet jie prie dviejų stulpų krapštėsi dvi dienas.

Matyt, šioje įmonėje vadyba yra tokio seno raugo, kad jie spjauna į šąlančius klientus, nepajėgia suprasti, kad žiemą ne vienoje šeimoje serga ne tik vaikai, bet ir pagyvenę žmonės. Neįmanoma ištverti išsijungus šildymui. Nesuprantu, negi negalima tų tinklų tvarkymo suplanuoti pavasariui?" - piktinosi elektros tiekėjų elgesiu moteris.

RST nurodytose gatvėse, kur šį sausį vyksta tinklų remontas, yra ir švietimo bei sveikatos įstaigų, kurių sunerimę darbuotojai LŽ teigė, kad jiems kol kas buvo pažadėta elektros neišjungti.

Radiatoriai atvėsta per kelias valandas

RST ryšių su žiniasklaida vadovė Edita Sirutienė LŽ informavo, kad šiame sostinės mikrorajone "elektros oro linija yra pasenusi ir neatitinka vartotojų poreikių", t. y. nebeužtikrina nepertraukiamo elektros tiekimo. Ji patvirtino, kad elektrą išjungti planuojama ir sausio 19-23 bei 26-28 dienomis oro temperatūrai nenukritus žemiau 10 laipsnių.

Grigiškių 815-osios daugiabučio namo savininkų bendrijos pirmininkė Ana Žičkienė LŽ užtikrino, kad toks elektros išjungimas žiemą - sunkus išbandymas tiek gyvenantiesiems individualiuose, tiek daugiabučiuose namuose. Ji sakė, kad jos namo šilumos punkte užprogramuota bute palaikyti ne mažesnę kaip 18 laipsnių temperatūrą, o esant minusinei lauko temperatūrai radiatoriai atvėsta per porą valandų. "Apie tai, kad RST ketina išjungti elektrą ir per ateinančias dvi savaites tikrai nežinojome", - teigė A. Žičkienė

Neigiamas poveikis sveikatai

Žiemą tiek laiko paliktiems be šilumos ir karšto vandens gyventojams gali kilti rimtų sveikatos problemų, LŽ sakė Vilniaus visuomenės sveikatos centro Kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė.

Ji pabrėžė, kad šaltuoju metu tokie temperatūros svyravimai daro itin neigiamą poveikį pagyvenusiems žmonėms ir mažamečiams vaikams.

"Taip elgtis elektros tiekėjai iš tiesų negali, nes mikroklimatas žmonių sveikatai daro didžiulę įtaką, ypač vyresniems žmonėms, kurių medžiagų apykaita sulėtėjusi, arba mažamečiams vaikams, kurių termoreguliacijos funkcijos dar nėra išsivysčiusios. Daug pasaulyje atliktų tyrimų rodo, kad dėl klimato kaitos yra užfiksuotas padidėjęs mirtingumas ir būtent dėl širdies kraujagyslių ligų. Tuo metu kūdikiai apskritai gali sušalti. Per šildymo sezoną patalpų temperatūra neturėtų svyruoti daugiau nei 5 laipsnius", - aiškino A. Razmienė.

Ji tikino, kad drėgnose patalpose itin lengvai atsiranda pelėsis, kuris gali sukelti įvairias kvėpavimo ir alergijos ligas. "Dar pablogėja ligonių padėtis, nes jie guli lovoje, šaltis ligonius veikia labiau. Pasaulyje yra užfiksuota mirčių, kai temperatūra siekė 7 laipsnius šilumos. Šaltuoju metu kambario temperatūra turi būti ne žemesnė kaip 18 laipsnių. Todėl nesuprantamas RST elgesys, kai tokiam ilgam laikui gyventojams išjungiama elektra per šildymo sezoną. Tai galima pateisinti tik avariniu atveju, kai nebėra kitos išeities. Tačiau tai daryti vien dėl to, kad atliktų suplanuotus darbus, jau yra kenkėjiška", - kalbėjo A. Razmienė.

Vartotojų teisių gynėjai teigia, kad taip elgdamiesi elektros tiekėjai neabejotinai pažeidžia vartotojų teises. Lietuvos vartotojų instituto prezidentė Zita Čeponytė LŽ patikino, kad išjungti tiek laiko elektrą žmonėms, kai už lango minusinė temperatūra, labai piktinantis poelgis. Ji teigė, kad dėl to žmonėms gali atsirasti sveikatos sutrikimų, be to, vargu ar gyventojai turėjo galimybę susiplanuoti, kokių priemonių imsis, jeigu nebuvo laiku įspėti, todėl patirs nuostolių.

"Tokiu atveju vartotojų teisės yra tikrai pažeistos ir tuo turėtų pasirūpinti Valstybinė energetikos inspekcija", - pabrėžė Z. Čeponytė.

Tačiau šios inspekcijos viršininko pavaduotojas Jonas Kaškelevičius LŽ aiškino, kad Lietuvos įstatymai nedraudžia monopolistams elektros tiekėjams išjungti vartotojams elektros žiemą, net ir atliekant planinį remontą.