„Šiemet nenumatau daug naftos kainos pokyčių, kainos nekils aukščiau 50 dolerių už barelį“, – Naujajame Delyje surengtame interviu sakė M. al-Rhumy`is.

Tačiau jis pridūrė, kad situacija priklauso ir nuo JAV valstybės vairą perimančio Baracko Obamos sėkmės.

„Jis nori sukurti 4 mln. darbo vietų, tad jei rytoj turėsime 4 mln. naujų vairuotojų, paklausa kils, o kartu kils ir kaina“, – teigė Omano naftos ministras.

Žaliavinės naftos kaina Niujorke antradienį mažėjo šeštą dieną iš eilės – per savaitę ji sumažėjo daugiau nei ketvirčiu. Nafta vasariui antradienį buvo atpigusi 4 proc. iki 36,1 dolerio už barelį.

Pernai liepą nafta buvo pasiekusi rekordines 147,27 dolerio kainas, tačiau dėl recesijos JAV, Europoje, Japonijoje jos smunka jau šeštą mėnesį.

Paklausa JAV, kuri suvartoja ketvirtį pasaulio naftos, mažėja, nes dėl didėjančio nedarbo mažėja automobilių vairuotojų.

B. Obama praėjusią savaitę nurodė, kad jo dvejų metų trukmės JAV ekonomikos gaivinimo planas sukurs 4 mln. darbo vietų – daugiausia jų turi būti statybose, gamyboje ir mažmeninėje prekyboje.

Omane šiemet laukiama 2,1 mlrd. dolerių biudžeto deficito – pajamų prognozė paremta nuomone, kad naftos kainos vidutiniškai sieks 45 dolerius už barelį.

Šiemet šalis planuoja per dieną išgauti 805 tūkst. barelių naftos, palyginti su 760 tūkst. barelių pernai, rašo „Bloomberg“.

Nafta kainuoja 36 dol.

Antradienį naftos kainą nukrito iki 36 JAV dolerių už barelį – žemiausios kainos per tris savaites, o dėl atsiradusių kitų pasaulio ekonomikos lėtėjimo ženklų smarkiai sumažėjo naftos paklausos prognozės, praneša naujienų agentūra „Reuters“.

Pirmadienį dėl prastėjančių recesijos ženklų investuotojai vengė rizikingų investicijų, tokių kaip JAV iždo obligacijos. Tuo tarpu antradienį, tikintis prastų šio sezono rezultatų, Europos biržose akcijų kainos krito jau penktą prekybos sesiją iš eilės. .

Antradienį iki 09.09 val. JAV šviesios frakcijos žaliavinės naftos vasario mėn. pardavimo kaina nukrito 1,15 dolerio iki 36,44 dolerių už barelį. Per praėjusią savaitę naftos kaina sumažėjo beveik 15 dolerių, o ankstyvą antradienio rytą buvo nukritusi net iki 36,10 dolerio už barelį. Londone „Brent“ žaliavinė nafta atpigo 72 centais iki 42,19 dolerių už barelį.

„Didžiausiu energijos stabdžiu išlieka ekonominės recesijos auganti įtaka pasauliniam energijos vartojimui“, - teigia „MF Global“ analitikas Edwardas Meiras.