Vyriausios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) interneto tinklalapyje galima rasti, kokius privačius interesus yra deklaravęs prezidentas Valdas Adamkus, ministrai, Seimo nariai, miestų ir rajonų merai, savivaldybių administracijų direktoriai. Tačiau ten nėra "Leo LT" valdybos pirmininko Gintauto Mažeikos, "Lietuvos geležinkelių" vadovo Stasio Dailydkos ar Lietuvos pašto generalinio direktoriaus Ernesto Vaidelio deklaracijų, nors šie valstybės kontroliuojamų bendrovių vadovai tokias pildo.

VTEK pirmininkė Jolanta Petkevičienė tik skėstelėjo rankomis paklausta, kaip galima sužinoti apie, pavyzdžiui, "Leo LT" valdybos pirmininko privačius interesus. "Tos deklaracijos mūsų interneto tinklalapyje neskelbiamos, nes to nenumato įstatymas", - sakė ji.

J.Petkevičienė tikino, kad visos privačių interesų deklaracijos nėra slaptos. Todėl, anot jos, negalima sakyti, kad valstybinių įmonių vadovų privatus interesai yra nevieši, netgi jeigu jie ir neskelbiami VTEK interneto tinklalapyje. "Jūs ar bet kuris kitas pilietis galite kreiptis į įstaigą, kuri kontroliuoja atitinkamą valstybinę bendrovę, ir ji privalo pateikti tos bendrovės vadovų privačių interesų deklaracijas", -tvirtino VTEK pirmininkė.

Tačiau ji sutiko, kad būtų kur kas paprasčiau ir skaidriau, jeigu deklaracijos būtų skelbiamos viešai, kaip tai daroma su politikų deklaracijomis.

Pasak VTEK atstovų, visų be išimties deklaracijų paviešinimo klausimas yra techninis, susijęs su didesniu šios institucijos finansavimu.

"Komisija ne kartą kėlė klausimą dėl didesnio savo interneto technologijų finansavimo, nes tai leistų paskelbti visas deklaracijas. Tačiau iki šiol ta problema neišspręsta ir internete kol kas pasiekiama tik dalis deklaracijų", - sakė VTEK narys Rytis Juozapavičius.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją