Pagrindine dujų brangimo priežastimi nurodoma būtinybė kompensuoti dujų tiekėjo nuostolius už praėjusius metus, kai jis už dujas mokėjo brangiau nei VKEKK buvo prognozavusi ir įtraukusi į kainą buitiniams vartotojams.

Tiesa, komisija posėdyje nebalsavo vienbalsiai – vienas jos narys Jonas Grigas nepritarė siūlymui, suabejojęs sprendimo ekonominiu pagrįstumu.

Pernai VKEKK, numatydama 2008 m. dujų kainas, prognozavo, kad dujų importo kaina bus 812 Lt/tūkst. m³, tačiau, pavyzdžiui, lapkritį bendrovė mokėjo 1328 Lt/tūkst. m³, todėl bendrovė iki lapkričio skaičiuoja patyrusi 44 mln. Lt nuostolių tiekdama dujas gyventojams.

Dujų kainos nustatomos visiems metams. Pirmadienio posėdyje VKEKK prognozavo, kad kitąmet dujos kainuos 902 Lt/tūkst. m³. Tuo tarpu „Lietuvos dujos" skaičiuoja, kad kitąmet už dujas teks mokėti 1001 Lt/tūkst. m³.

„Lietuvos dujos" mato politiką

„Lietuvos dujų" atstovai piktinosi VKEKK ketinimais nustatyti kitokias dujų kainas ir tvirtino, kad kone paskutinę metų dieną priimamas sprendimas prieštarauja įstatymams ir kitiems VKEKK veiklą reguliuojantiems dokumentams.

„Lietuvos dujų" generalinio direktoriaus pavaduotojas Joachimas Hockertzas tvirtino, kad pirmadienį priimtas „politinis sprendimas be jokios logikos, sakant, kad dabar jūs turite kentėti".

„Lietuvos dujų" Strateginio vystymo skyriaus viršininkas Saulius Bilys tvirtino, kad bendrovės pateikta dujų kaina yra „galimiausiai maža", todėl priimtą sprendimą ketinama skųsti teismui.

„Pabrėžiame, kad kainas lėmę veiksniai buvo labai detaliai išnagrinėti ir VKEKK įvertinti nustatant viršutines kainų ribas 5 metų laikotarpiui, tad dabartinį paskutinėmis metų dienomis priimtą sprendimą vertiname kaip politiškai motyvuotą. Dar daugiau, VKEKK, nesilaikydama teisės aktų reikalavimų ir jau ne pirmą kartą darydama sprendimus paskutinėmis metų dienomis, rodo nepagarbą ne tik įmonei ir šimtatūkstantiniam vartotojų būriui, bet ir kelia pagrįstas abejones, ar ji iš tikrųjų yra nepriklausoma", – rašoma pirmadienį bendrovės išplatintame pranešime.

Tuo tarpu VKEKK pirmininkas Virgilijus Poderys po posėdžio žurnalistams tvirtino politikų spaudimo nesulaukęs, o mažiau dujų kainas didino todėl, kad iš esmės pasikeitė šio kuro kainos prognozė ir Finansų ministerijos prognozės dėl vidutinio darbo užmokesčio didėjimo. Ministerija prognozuoja, kad jis didės 4 proc., o bendrovė savo skaičiavimuose buvo numačiusi 10 proc. didėjimą.

„Radikaliai viskas pasikeitė, taigi ekonominis reguliatorius negali į tai nereaguoti", – tvirtino V. Poderys.

Jo skaičiavimu, gyventojai dėl mažiau didėjančios dujų kainos per kitus metus turėtų sutaupyti apie 30 mln. Lt.

Labiausiai brangs sunaudojantiems mažiausiai

Gyventojams, per metus sunaudojantiems mažiau nei 800 m³ dujų, kaina didės nuo 1,62 Lt/m³ iki 2,10 Lt/m³ arba beveik 30 proc.

„Lietuvos dujos" šią kainą buvo prašiusios didinti iki 2,24 Lt/m³.

Iki 800 m³ dujų sunaudoja buitiniai vartotojai, šį kurą naudojantys maistui gaminti.

800-20 tūkst. m³ dujų per metus sunaudojantiems gyventojams dujos brangs iki 24 proc. nuo 1,26 Lt/m³ iki 1,56 Lt/ m³.

Dujų bendrovė siūlė nustatyti 1,69 Lt/m³ kainą.

Šiai grupei priklauso vartotojai, dujomis besišildantys privačius namus.

Per 20 tūkst. kubinių metrų dujų sunaudojantiems gyventojams dujos brangs 23 proc. iki 1,54 Lt/ m³ arba 13 ct /m³ mažiau nei siūlė dujų tiekėjas.

Šiuo metu šie vartotojai moka 1,25 Lt/m³. Į šią grupę patenka tik 51 gyventojams, šildantis ypač didelius nuosavus pastatus.

Pastovioji dujų kainos dalis mažiausiai šio kuro sunaudojantiems gyventojams nekis ir liks 2,2 Lt per mėnesį, o sunaudojantiems daugiau – kils 54 ct iki 14,54 Lt per mėnesį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją