"Mes svarstome visus projektus, kurie yra ekonomiškai mums naudingi. Jeigu yra galimybė nusipirkti elektrą mažesnėmis kainomis, su malonumu ją pirksime", - spaudos konferencijoje penktadienį sakė LEO LT strateginių projektų direktorius Darius Montvila. Anot jo, Baltarusijos, per kurią būtų transportuojama ukrainietiška elektra, elektros linijų pralaidumo lygis yra pakankamas. Klausimas tik, kokį kiekį šiais tinklais būtų galima elektros atsisiųsti.

"Tikrai stengsimės nupirkti tą elektros dalį, kuri yra pigi", - patikino D. Montvila.

Vėliau Eltai jis teigė, jog šiuo metu sunku pasakyti, kiek elektros reikėtų importuoti Lietuvai iš Ukrainos, pavyzdžiui, po Ignalinos jėgainės uždarymo, tačiau pagal Baltarusijos tinklų pajėgumus jos būtų galima atsisiųsti daugiau nei dešimtadalį dabartinio šalies poreikio.

Jis priminė, jog pastaruoju metu elektros suvartojimas Lietuvoje mažėja, o kitąmet jos suvartojimas dėl ekonominės krizės įtakos bus 4,8 proc. mažesnis nei šiemet. Šių metų lapkritį jau buvo suvartota elektros 3 proc. mažiau nei pernai šį mėnesį.

Į klausimą, kokia pramonė ar sektoriai lėmė tokį smukimą, LEO LT strategas atsakė, kad pagal pramonės šakas konkrečių skaičių neturi, tačiau pagrindinė priežastis buvo šilti orai. Tad svarbiausias elektros vartojimo reguliuotojas buvo ponas Dievas.

Pasiūlymą ieškoti techninių galimybių tiekti ukrainietišką elektrą į Baltijos šalis Lietuvai pateikė šią savaitę Vilniuje viešėjęs Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka. Jis taip pat pristatė Ukrainos įmonių siekius dalyvauti naujos atominės elektrinės statybos Lietuvoje projekte. Ukrainos prezidento teigimu, jo šalis turi pakankamai pajėgumų tiekti elektrą į Baltijos regiono rinką.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją