„Elektrinės nepastatysi plyname lauke, ji turi būti prijungta prie perdavimo tinklo, taigi perdavimo tinklo galimybės yra vienos iš esminių. Šiandien išankstinės techninės sąlygos – 1300 MW, tai yra vieno energetinio bloko galia, kuri leidžia įvykdyti visus strateginius perdavimo sistemos operatoriaus uždavinius", – penktadienį žurnalistams sakė UAB „Visagino atominė elektrinė" generalinis direktorius Marius Grinevičius.

Galutinės reaktoriaus techninės sąlygos turėtų būti pateikiamos kartu su statybos leidimu.

Jo teigimu, darbai nevėluoja „mes veikiame net ne mėnesių, ne metų, bet dienų tikslumu".

Susitikime su žurnalistais vienas iš „Leo LT" valdybos narių Darius Montvila sakė, kad perdavimo tinklo sąlygos išduotos įvertinus ir dabartinio tinklo galią, ir planuojamą Lietuvos-Lenkijos elektros jungtį.

Jis tvirtina, kad gavus perdavimo tinklų sąlygas dėl maksimalios pirmojo reaktoriaus galios neatkrito nė vienas galimas tiekėjas.

2010 metų viduryje ketinama skelbti reaktoriaus pirkimo konkursą, o 2011 m. – pasirašyti sutartis su būsimu pardavėju.

D. Montvila nesiėmė prognozuoti, kiek galėtų kainuoti pirmojo reaktoriaus statybos. Jo teigimu, tiksli kaina paaiškės 2011 m.

„Leo LT" ilgalaikėje savo veiklos strategijoje yra numatęs AE statyboms skirti 14 mlrd. Lt.

DELFI primena, kad pernai parengtoje poveikio aplinkai vertinimo ataskaitoje rašoma, kad Lietuvoje gali būti pastatyta iki 3400 MW galios AE, tačiau galutinis sprendimas dėl jėgainės galios bus priimtas kitų metų pradžioje patvirtinus šią ataskaitą.

Lietuva naująją AE ketina statyti kartu su Lenkija, Latvija ir Estija. Lenkijai dar pernai yra pareiškusi, kad projekte dalyvautų su sąlyga, kad jai bus skirta trečdalis jėgainės pagaminamos elektros.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją