Tris šių metų ketvirčius RST baigė turėdami 47,7 mln. litų nuostolių. Didžioji dalis jų radosi dėl to, kad du mėnesius neveikė Ignalinos atominė elektrinė. Laikinasis vadovas neabejoja, kad nemažai lėšų buvo pradanginta vykdant viešuosius pirkimus. Kokią sumą prarado įmonė, nenurodoma.

Negera nuojauta

V.Kudinskas LŽ tvirtino negerą nuojautą dėl pirkimų pajutęs pirmomis savo darbo RST dienomis dar liepą. Susitikime su Vilniaus regiono darbuotojais jis antrinės bendrovės atstovų buvo tiesiai šviesiai paklaustas, ar ir toliau ji nebus kviečiama į konkursus.

Netrukus buvo užsakytas auditas, kuris, V.Kudinsko žodžiais, "atskleidė labai konkrečių atradimų".

"Rangovai arba tiekėjai buvo kviečiami vadovaujantis labai neapibrėžtais principais. Vyraujantis tikriausiai buvo rangovų skirstymas į mylimus ir nemylimus. Mylimi gaudavo informacijos, laimėdavo konkursus, nemylimi informacijos negaudavo ir negalėjo dalyvauti konkursuose", - tvirtino jis.

V.Kudinskas stebėjosi, kad naujų vartotojų prijungimo ir tinklo plėtros darbams antrinės bendrovės buvo pasitelkiamos retai, nors būtent tam jos ir buvo sukurtos. Be to, buvo pastebėta, kad dažniausias pirkimo būdas buvo konkursai. "Tai nenaudinga bendrovei, nes jame nenumatytos derybos. Jos yra vienas pagrindinių būdų priversti tiekėjus susimažinti maržą", - kalbėjo jis.

Laikinojo vadovo tvirtinimu, daugiausia pinigų iš bendrovės galėjo "išeiti" per naujai statomas pastotes. Gali būti, kad dėl kiekvienos jų buvo pradanginta po 2 mln. litų. V.Kudinskas LŽ tvirtino, kad kol kas sunku pasakyti, kiek pinigų galėjo prarasti bendrovė.

Atleido pirkimų vadovą

Laikinasis RST vadovas teigė, kad kaltų dėl neefektyviai vykdytų pirkimų toli ieškoti nereikia. Pirkimų ir logistikos direktorius Rolandas Baškys bendrovėje jau nebedirba.

"Jo buvo procesai sukonstruoti, - neabejoja V.Kudinskas. - Visas skyrius, kuriame dirbo per 50 žmonių, darė tai, ko iš jų reikalavo vadovas. Buvo svarbiausia, kad viskas būtų tinkamai įteisinta, kad jeigu kas nors turėtų pretenzijų, nieko bloga dokumentuose nebūtų galima rasti. Pirkimų dokumentacija - labai gera. Tačiau tai formalus požiūris."

Greitai RST darbą pradės naujas pardavimų vadovas Merkys Saukevičius. Jis šiuo metu vadovauja auditą RST atlikusiai bendrovei "Pirkimų sprendimai". M.Saukevičius RST pateikė rekomendacijų, kaip pirkimus padaryti efektyvius.

Sutarčių nenutraukė

LŽ kalbintas buvęs Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkas bei Lietuvos ir Lenkijos bendrovės "LitPolLink" vadovas Vidmantas Jankauskas tvirtino tikįs, kad į pirkimus RST anksčiau buvo žiūrima laisviau.

"Valstybinės įmonės neturi stimulo ir griežto noro prispausti rangovus", - pabrėžė pašnekovas. Jis priminė, kad po Vakarų skirstomųjų tinklų privatizavimo naujieji šeimininkai taip pat kalbėjo apie neefektyviai vykdytus pirkimus. Jie ėmėsi griežtų priemonių - nutraukė sutartis su rangovais.

RST tokių priemonių imtis neketina. Šiuo metu sutartys yra peržiūrimos. "Jeigu jos mums žalingos, diskriminuojančios kurią nors šalį, derimės su paslaugos tiekėjais ir siūlome alternatyvas. Mes galime nutraukti sutartį arba tartis dėl kažkokių sąlygų", - kalbėjo V.Kudinskas.

Prabilo po atleidimo

Apie galbūt neskaidrius RST vykdomus pirkimus buvo girdima ir anksčiau. Metų pradžioje žiniasklaida rašė, kad prokurorus buvo sudominę iš darbo atleisto RST Viešųjų pirkimų komisijos nario Andžejaus Volčako kalbos.

Jis tvirtino jautęs spaudimą išeiti iš darbo, nes trukdė neskaidriai vykdyti pirkimus. Jo kreipimesi teismui buvo rašoma, esą RST proteguoja tam tikras bendroves, siūlančias didesnę kainą, bet laiminčias konkursus. A.Volčakas teigė, kad dėl 7 pirkimų, kuriuos jis kuravo, galėjo būti padaryta 16 mln. litų žala.

Be to, A.Volčakas tikino buvęs verčiamas palikti darbą ir iš dabar jau atleisto Pirkimų ir logistikos vadovo R.Baškio sulaukęs grasinimų, kad jei nesiliaus trukdęs, bus išmestas lauk.

"Iš pradžių atėmė didelius projektus, galiausiai - visus. Apkrovė nesąmoningomis užduotimis, baudė už smulkmenas, popierėlių nenukopijavimą ir panašiai - darbus, kurių man net nepriklausė daryti", - tada skundėsi A.Volčakas.

Apie viską jis informavo tuometį vadovą Rimantą Milišauską, kuris vėliau spaudai tikino, kad darbuotojas atleistas teisėtai. Esą jis atsisakydavo vykdyti tiesioginių vadovų nurodymus, jam buvo taikomos nuobaudos, o vėliau pradėta taikyti drausminė atsakomybė.