Daliai daugiabučių namų gyventojų kubinio metro vandens pašildymo kaina išaugo nuo 7 iki 15 litų. Tačiau yra ir tokių klaipėdiečių, kuriems už tą patį tenka mokėti nebesuvokiamas sumas – 25, 30, 39 ar dar daugiau litų.

Įmonės „Klaipėdos energija“ informacijos linijos darbuotoja aiškino, jog gyventojai, mokantys už šią paslaugą 15 litų, gyvena idealiame name. Anot jos, ši suma priskiriama prie mažiausių kainų. Pati didžiausia suma, kurią už vieno vandens "kubo" pašildymą mokėjo klaipėdiečiai, buvo 44 litai.

„Nerimą kelia tos kainos, kurios siekia 28 ir daugiau litų. Jei žmogus turi mokėti 44 litus, tai galima išeiti iš proto“, – pripažino įmonės darbuotoja.

Vieno kubinio metro vandens pašildymo kaina apskaičiuojama šilumos kiekį, kurį sunaudoja namas, padalinus iš bendrai butų sunaudoto vandens kiekio. Pasak darbuotojos, dažniausiai mokestis už vandens šildymą išauga, nes gyventojai nesąžiningai deklaruoja sunaudotą vandenį.

„Žmonės išgirdo, kad nuo liepos kils šilumos kaina, deklaravo didelius kiekius ir dabar rašo nulius. Jų skaitiklių rodmenys nepriekaištingi, o kenčia visas namas“, – tvirtino darbuotoja.

Pasak moters, namuose, kurių gyventojai turi mokėti daug, „Klaipėdos vanduo“ rengia patikrinimus. „Paaiškėjo, kad kai kurie žmonės iš anksto deklaravo keliasdešimt "kubų" į priekį, sumokėjo mažesnę kainą, o dabar deklaruoja, jog vandens nebesunaudoja. Anuliavome to žmogaus pateiktus kiekius ir rašome iš naujo. Negrąžiname ir iš anksto sumokėtų pinigų“, – teigė darbuotoja.

Rodmenis deklaruoja ne visi

Įmonės „Klaipėdos energija“ Šilumos pardavimo ir rinkodaros departamento direktorius Virginijus Zutkis aiškino, jog svyravimai tarp mėnesinių vandens pašildymo kainų ypač priklauso nuo to, kaip vartotojai deklaruoja suvartoto vandens kiekį.

„Jei netiksliai nurašyti rodmenys, skaitiklis sugedęs ar rašomi mažesni duomenys, šiluma paskirstoma mažesniam vandens kiekiui ir sąskaita visiems vartotojams išauga“, – aiškino direktorius.

V.Zutkis pabrėžė, jog tiksliai ir laiku deklaruoti suvartoto vandens duomenis yra kiekvieno buto savininko pareiga. Tačiau nemažai vartotojų į tai nekreipia dėmesio – duomenų nedeklaruoja, deklaruoja ne tokius, kokie yra, pažeidžia skaitiklį ar nurodo sumažintus rodmenis.

„Klaipėdos vanduo“ tikrina apskaitos prietaisus, bet neturi užrašinėti rodmenų. "Nuo kiekvieno buto savininko priklauso, kokią sumą teks mokėti už vandens šildymą“, – dėstė V.Zutkis.

Įmonės seka vagišius

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ darbuotojai patikrino apie pusę mieste esančių skaitiklių. Trečdalis jų yra pažeisti. Užfiksuojama ir netyčinių, ir piktybinių pažeidimų.

Įmonės „Klaipėdos vanduo“ Pardavimų departamento vadovas Dangeras Aleksandrovas tvirtino, jog gali būti, kad siekdami sutaupyti vartotojai „Klaipėdos energijai“ žiemą pateikia mažesnius rodmenis, o vasarą "pasiveja".

„Tokie atvejai nustatomi palyginus abiejų bendrovių kontrolierių aktus. Atrandami ir vandenį vagiantys asmenys“, – tvirtino D.Aleksandrovas.

Dažniau tikrinami asmenys, kurie jau buvo klastoję skaitiklių rodmenis, namai, kuriuose užfiksuotas didelis vandens nuostolis. Radus pažeidimų, vartotojas privalo sumokėti to mėnesio skirtumą, susidariusį tarp įvadinio skaitiklio ir visų butų skaitiklių rodmenų.

D.Aleksandrovo teigimu, nepiktybiškai skaitiklį sugadinusiam žmogui tenka mokėti nustatytą normą tol, kol skaitiklis bus pakeistas. Paprastai šie darbai atliekami per savaitę.

Vietoj 100 – 300 litų

Pasitaiko atvejų, jog dėl pažeistų skaitiklių nukenčia ir niekuo dėti žmonės. Prieš trejus metus Taikos prospekto 127 name butą įsigijusi klaipėdietė buvo šokiruota, kai rugpjūčio pabaigoje tikrintojas pareiškė, kad ji vagia vandenį, nes skaitiklis pažeistas. Kontrolierius surašė aktą.

„Mano vandens skaitiklis buvo suskilęs, bet veikė. Net į galvą neatėjo, kad įrenginys netinkamas. Visą laiką sąžiningai teikdavau rodmenis, o čia pareiškia, kad vagiu vandenį. Aš neatsakau, ką bute darė buvę buto šeimininkai“, – gynėsi moteris. Jos teigimu, įmonės „Klaipėdos vanduo“ atstovai pažeistą skaitiklį nauju pakeitė po trijų savaičių. Už šį laiką išrašyta už vandenį ir jo pašildymą beveik 300 litų sąskaita, kai įprastai ji siekia 100 litų.

„Nežinau, už ką sumokėjau, nes tiek vandens nesunaudoju. Sąžiningai deklaruoji duomenis, moki, o čia – toks atpildas. Taip ir mulkinami paprasti žmonės“, – piktinosi klaipėdietė.

Besiskundžiančių netrūksta

Nacionalinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Klaipėdos apskrities vedėjas Raimundas Kontrimas pasakojo, jog per mėnesį sulaukia penkių šešių klaipėdiečių, kurie piktinasi, kad dėl nesąžiningų kaimynų jiems išauga mokesčiai už vandenį, jo pašildymą.

„Taip būti neturėtų. Įmonė „Klaipėdos vanduo“ yra įsipareigojusi per kelerius metus pakeisti mieste visus vandens skaitiklius. Tada galbūt neliks ir vandens grobstymų“, – prognozavo vedėjas.

R.Kontrimas aiškino, kad kiekvienas skundas tiriamas atskirai įvertinus aplinkybes. Nustačius pažeidėją, jam gali tekti atlyginti nuostolius savo kaimynams. Suktybė: prieš pabrangstant šilumai nesąžiningi klaipėdiečiai deklaravo, kad suvartojo keliasdešimt kubinių metrų daugiau vandens. Dabar daugiau turi mokėti vos ne visi daugiabučių gyventojai.

Vandens pašildymo kaina priklauso: nuo karšto vandens temperatūros; nuo gyventojų suvartoto karšto vandens deklaravimo tikslumo; nuo perskaičiavimo dėl nedeklaravimo; nuo gedimų namo karšto vandens sistemoje; nuo vagysčių, karšto vandens sistemų savavališko pertvarkymo.