Elektros gamintojai ginčijosi, kad prognozuoti tokią dujų kaina yra netoliaregiška, nes nėra pagrindo tikėtis jos pigimo tarptautinėje rinkoje, be to, neturima jokių sutarčių su dujų tiekėju iš Rusijos.

„Kokiu pagrindu tokia kaina? Jūs turit sutartis ar garantijas kokias?“, - klausė bendrovės „Lietuvos elektrinė“ direktorius Pranas Noreika.

Jau vasaros pabaigoje 1000 kubinių metrų rusiškų dujų Lietuvai kainavo 515 JAV dolerių (apie 1262 Lt – DELFI). Tai buvo pirmasis mėnuo, kai dujų kaina Lietuvoje viršijo 500 JAV dolerių.

Elektros energijos gamintojai taip pat piktinosi, kad Kainų komisijai į formulę įskaičiavus mažesnę dujų kainą, o pasaulinėje rinkoje dujų kainai netikėtai šoktelėjus, elektros įmonės patirs nuostolius, kuriuos VKEKK kompensuos tik atgaline tvarka. Dėl šios priežasties elektros gamintojai, kaip paprastai, turi skolintis lėšas, o vėliau bankams mokės palūkanas.

Tarptautinė agentūra „Platts“ prognozavo, kad kitais metais dujų kaina už tūkstantį kubinių metrų gali siekti 1326 Lt. Jeigu į elektros supirkimo kainą būtų buvusi įtraukta agentūros prognozuota dujų kaina, tuomet vidutinė elektros energijos supirkimo kaina būtų siekusi 35,61 cento už kilovatvalandę.

Tačiau Kainų komisija nutarė, jog „Platts“ prognozės atitinka dujų kainas piko sąlygomis, todėl į kitų metų elektros supirkimo kainą įtraukė 2008 m. dujų kainą – 1133 Lt už tūkstantį kubinių metrų.

„Iš principo ta kaina 1326 Lt atitinka „pikinius“ režimus. <...> Patys dujų tiekėjai prognozuoja, kad vasario mėnesį, dujų kaina bus apie 100 dolerių pigiau, negu dabar. Atsižvelgiant į tai, mūsų nuomone, elektros paskaičiuota kaina yra gana realistinė“, - VKEKK Dujų skyriaus vedėjas Renatas Pocius.

Dėl šios priežasties vidutinė elektros energijos supirkimo kaina kitiems metams sudarys 32,03 centus už kilovatvalandę, į ją įtraukiant ir kompensaciją dėl praėjusiais metais įmonių patirtų nuostolių, kai dujų kaina rinkoje buvo brangesnė, nei planuota.

Šiuo metu elektra, gyventojams, besinaudojantiems elektrine virykle kainuoja 29 ct/kWh, o nesinaudojantiems – 33 ct/kWh.

Galutinė elektros kaina vartotojams bus žinoma, kai VKEKK patvirtins elektros perdavimo tarifus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją