Energetikos specialistų teigimu, dujos yra susietos su nafta. Krentant naftos kainoms, dujos taip pat turėtų atpigti. Tačiau Lietuvoje tokios tendencijos lyg ir negalioja.

Priešingai, pagrindinis dujų tiekėjas buitiniams vartotojams "Lietuvos dujos", valdomas Rusijos "Gazprom" ir Vokietijos E.ON koncernų, prašo Valstybinės kainų ir energetikos (VKEKK) kontrolės komisijos padidinti dujų skirstymo ir perdavimo kainų ribas penkeriems metams. Dar didesnis dujų kainų šuolis prognozuojamas dėl "Gazprom" padidintų gamtinių dujų kainos Lietuvai, pranešė LTV "Panorama". Taigi dujų kaina buitiniams vartotojams nuo kitų metų gali padidėti iki 60 procentų.

Nuspręs lapkritį

Kaip žiniasklaidai teigė VKEKK dujų skyriaus vedėjas Renatas Pocius, dėl transportavimo kainų didėjimo dujos brangtų tik apie 4-5 proc., tačiau "Gazprom" šių metų rugsėjį už tūkstantį kubinių metrų dujų jau prašė beveik 1,3 tūkst. litų, o prieš metus ši kaina viršijo tik 800 litų. LŽ duomenimis, Vokietija dabar už dujas moka beveik 300 litų pigiau nei Lietuva.

"Lietuvos dujų" Strateginės plėtros departamento direktoriaus Sauliaus Bilio teigimu, sprendžiant dėl dujų kainos gyventojams bus imama lapkričio mėnesio kaina su perspektyva į ateitį, o matant kas vyksta naftos rinkoje, yra pagrindo optimizmui. Galutinė dujų kaina gyventojams turėtų paaiškėti lapkritį, "Lietuvos dujoms" pateikus galutinius skaičiavimus ir Kainų komisijai juos patvirtinus.

Smūgis pajamoms

Ekonomikos analitikai perspėja, kad tai būtų dar vienas skaudus smūgis ir gyventojams, ir ekonomikai. "DnB Nord" banko analitikė Jekaterina Rojaka LŽ prognozavo, kad toks didelis dujų brangimo poveikis ekonomikai būtų labai ženklus ir neigiamas.

"Šiuo metu, kai ekonomika lėtėja, papildomas smūgis per kaštus ir produkcijos savikainą, padarytų itin neigiamą efektą. Dujų kaina įtraukiama į labai didelį sąrašą produkcijos - pradedant nuo duonos gaminių ir baigiant trąšomis, skirtomis eksportui. Tai apsunkintų daugybės įmonių gyvenimą. Konkuruoti su kitų šalių ir kokybe, ir kaina verslininkams tampa vis sudėtingiau", - dėstė analitikė.

Pasak J.Rojakos, socialinių išmokų didinti valstybė jau nebeišgali dėl lėšų trūkumo tiek "Sodros", tiek Valstybės biudžetuose. Pašnekovės teigimu, skaičiuojama, kad kitamet valstybei reikės skolintis apie 6 mlrd. litų, tai yra praktiškai labai sunkiai įgyvendinama, nes šiuo metu nenoriai skolinama visoms šalims ir ypač Baltijos šalims, dėl didesnės rizikos.

"Mes po truputį pratinamės prie aukštų kainų ir infliacija kai kuriose kategorijose šiek tiek atslūgo. Papildomi impulsai šiuo atžvilgiu gerokai pablogins bendrovių finansinę padėtį, o naujoms investicijoms gauti pinigų šiuo metu praktiškai neįmanoma. Perkamoji gyventojų galia dar labiau sumažėtų, tai apribotų įmonių plėtrą, kuri padėtų išlaikyti augimą arba bent jau stabilumą", - vardino galimas pasekmes J.Rojaka. "Jei dujų brangimo neįmanoma išvengti - gyventojams teks dar labiau veržtis diržus. Būsime manekenų tauta", - liūdnai juokavo analitikė.

Lietuvos Seimas vakar palaikė Ekonomikos komitetą, siūlantį Vyriausybei nenusileisti ir Europos Komisijos (EK) prašyti išimties direktyvoje dėl dujų rinkos liberalizavimo. Siūloma Vyriausybei kreiptis į EK ir prašyti, kad bendrovei "Lietuvos dujos" nebūtų taikomi veiklos skaidymo reikalavimai, kol Lietuvai gamtinės dujos bus tiekiamos ne iš vienintelio šaltinio ir rinkoje atsiras konkurencija.