Atstovybės Spaudos ir informacijos skyriaus vadovas Jurgis Vilčinskas lrt.lt sakė, kad pateikiama informacija – tai susistemintos žinios, specialiai parengtos tam, kad „nekiltų spekuliacijų“.

Anot išplatinto pranešimo, net ir referendumas, kurį Lietuva rengia drauge su artėjančiais Seimo rinkimais, negalėtų turėti jokio poveikio Lietuvos Stojimo į Europos Sąjungą sutarčiai ir jos protokolams, o dėl įsipareigojimų nevykdymo Lietuva rizikuotų sulaukti finansinių sankcijų.

„EK visiškai sutinka su Lietuvos nuomone, kad Baltijos šalys, priklausydamos nuo vienintelio išorės gamtinių dujų tiekėjo, yra ypatingoje padėtyje. Lietuvos elektros energijos sektorius yra susietas su Rusijos energetikos sistema, branduolinis kuras taip pat importuojamas iš Rusijos. Lietuvoje ir Baltijos šalyse galimas patikimo energijos tiekimo sutrikimo pavojus. Siekdama pagerinti šią padėtį, Komisija bendradarbiauja su Lietuva sprendžiant konkrečius energetikos politikos klausimus ir rengiant projektus“, - dėstoma pranešime.

Tačiau priduriama, jog „būtų klaidinga eksploatavimo pratęsimą pateikti kaip vienintelę alternatyvą, nes tai nėra nei geriausia, nei vienintelė galimybė“.

Dėl po jėgainės uždarymo numatomo kainų kilimo EK teigia, jog „Lietuvos vyriausybė pasirinko iki šiol išlaikyti tokią elektros energijos kainą, kuri neatspindi visų su energijos gamyba susijusių išlaidų, pavyzdžiui, atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo išlaidų. Todėl ši maža kaina turėtų būti laikoma pranašumu, kuriuo naudojosi Lietuva, bet ne kitos Europos šalys“.

„Tikėtina, kad elektros energijos kaina didės, kol taps ekonomiškai pagrįsta. Ta kaina iš tiesų gali paveikti vartotojų kainas ir ekonomikos augimą, tačiau šis poveikis nebus ilgalaikis. Vartojimą, o tuo pačiu ir vartotojų išlaidas elektros energijai galėtų sumažinti didesnė konkurencija energetikos sektoriuje ir efektyvų energijos naudojimą skatinančios priemonės, kurioms gali būti skiriama ES parama. Taip pat būtų naudinga sparčiau plėsti atsinaujinančių pirminių energijos šaltinių naudojimą Lietuvos energetikos sistemoje“, – nurodoma pranešime.

Taip pat pabrėžiama, kad, nors pastaraisiais metais reaktoriai buvo smarkiai pakeisti ir atnaujinti, Ignalinoje neįmanoma pasiekti reikiamo elektrinės saugumo lygio.

A.Abišala: toliau dirbam savo darbą

Specialusis Vyriausybės atstovas deryboms energetikos klausimais su ES Aleksandras Abišala DELFI penktadienį sakė, kad šiuo metu toliau „kruopščiai dirbama atsakinėjant į EK užduotus klausimus".

Jis atkreipia dėmesį, kad savo pranešime EK rašo apie tai, kas grėstų Lietuvai sulaužius stojimo sutartį, kurios esą lietuviai ir neplanuoja laužyti.

„Stojimo sutarties laužyti niekas neketina, o kokias išeitis rasti, ir yra mūsų darbas iki metų galo. (...) Kokia būtų Jūsų nuomonė, jeigu ispanų rinktinės treneris po dviejų kėlinukų išeitų ir pasakytų: „pasiduodame, nes Jūs stipresni"? Visi juk dirba savo darbą ir mes, ir EK", - apie penktadienio pranešimą sakė A. Abišala.

DELFI primena, kad IAE Lietuva yra įsipareigojusi uždaryti iki 2009 m. pabaigos.