„Pagrindinė žinia ta, kad būtų labai gerai, jei dabar pamatytume gavybos padidinimą, - „Bloomberg” naujienų agentūrai sako Fatihas Birolis, Tarptautinės energetikos agentūros vyriausiasis ekonomistas. - Naftos bendrovės taip pat turi susitarti dėl pakankamos gavybos ir artimiausiais metais. Rinkos dabar nori išgirsti būtent tai“.

Portalas vz.lt rašo, jog daugiausia pasaulyje naftos išgaunanti Saudo Arabija birželio 22 dieną rengia susitikimą su didžiųjų šalių, naftos kompanijų atstovais ir numato kalbėti, kaip dabar stabilizuoti kainas. Jau skelbta, kad Saudo Arabija liepą gavybą padidins 200 tūkst. barelių per dieną.

„Sunku pasakyti, kiek tiksliai reikia padidinti gavybą, kad rinkos nurimtų, tačiau kuo daugiau - tuo geriau“, - dėsto F. Birolis.

Per metus kainos jau padvigubėjo ir birželio 16 dieną pasiekė naują visų laikų rekordą - 139,89 dolerio už barelį.

Naftą eksportuojančių šalių organizacija OPEC jau ne kartą atmetė raginimus didinti gavybą ir tvirtino, kad rekordines kainas lėmė silpnėjantis JAV doleris ir politinė įtampa atskiruose regionuose, o ne per mažas trūkumas.

„Saudo Arabijos surengtas susitikimas suteikia vilčių, - kalba F. Birolis. - Tikimės, kad visi dalyviai rinkoms praneš gerų žinių“.

Lrt.lt primena, kad dėl naftos kainų kilimo brangstantys degalai visame pasaulyje sukėlė vežėjų ir vairuotojų protestų bangą: akcijos surengtos Ispanijoje, Portugalijoje, Lenkijoje, kitose šalyse.

Savaitgalį protestavo ir lietuviai: Kaune užsukę į degalines vairuotojai kone paralyžiavo jų darbą, kiekvienas pirkdamas degalų vos už 1 Lt.