„Informuojame, kad patikrinus radiacinio monitoringo stočių, esančių šalia Sankt Peterburgo, duomenis, padidėjusio radiacinio užterštumo nenustatyta. Taip pat buvo susisiekta su Rusijos operatyvinės tarnybos (ROSATOM) darbuotojais, kurie patvirtino, kad jokia avarija ar incidentas nėra įvykę“, - rašoma VATESI pranešime spaudai.

„Mūsų žiniomis, planiniam remontui sustabdytas vienas reaktorius. Susisiekėme ir su tarnybomis, matuojančiomis radioaktyvumo lygį. Pastarasis mieste nepadidėjęs“, - teigė inspekcijos vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Jolanta Tumasaitė.

Kokia galėtų būti šių gandų priežastis, pašnekovė negalėjo atsakyti. „Galbūt su avarijos Černobylyje metinėmis?“ – svarstė J. Tumasaitė.

Prieš keletą dienų Baltarusijos ekstremalių situacijų ministerijai teko neigti gandus, kad įvyko avarija Ignalinos atominėje elektrinėje. Kaip teigė ministerijos atstovai, gandai apie radioaktyvaus fono padidėjimą atsiranda kiekvieną balandį, kai minima Černobylio tragedija.

Ministerija sulaukė kelių moksleivių tėvų skambučių. Pastarieji teigė, kad balandžio 23 d. neleido savo vaikų į mokyklą dėl neva padidėjusio radiacijos lygio iš Ignalinos atominės elektrinės. Panašią informaciją gavo ir vaikų darželių darbuotojai. Jiems buvo patariama uždaryti visus langus ir neleisti vaikų į lauką.

Rusija sklandančių gandų nepatvirtina

Tuo tarpu Rusijos ekstremalių įvykių ministerijos Šiaurės Vakarų regioninio centro atstovai DELFI sakė, kad jokios informacijos apie Sankt Peterburgo atominės elektrinės reaktoriaus sustabdymą ir žmonių gyvybei gresiantį pavojų iki 16 val. negavo.

Ignalinos atominės elektrinės direktorius Viktoras Ševaldinas apie avariją neturi nei oficialių, nei neoficialių žinių. „Mane jau apie 1,5 val. visi „bombarduoja“ klausimais. Manau, kad jei kas nors ten atsitiko, rusai vėliau ar anksčiau praneš“, - pusiau juokais, pusiau rimtai kalbėjo pašnekovas.

Anot jo, vienas blokas Sankt Peterburgo elektrinėje sustabdytas jau anksčiau – tikrai ne šiandien. Kiti trys blokai turėtų veikti. „Galvoje netelpa, kad galėjo kažkas atsitikti. Tikėkimės, kad tai tik kažkieno paleistas gandas“, - svarstė V. Ševaldinas ir patikino, kad Ignalinoje ramu.

Ramina gyventojus

Radiacijos sprecialistai neigia pastaruoju metu tarp gyventojų sklindančią informaciją apie avariją Sankt Peterburgo atominėje elektrinėje ir kad dėl to Lietuvoje padidėjęs jonizuojančiosios spinduliuotės fonas.

„Radiacinės saugos centro specialistai šią informaciją patikrino ir nori nuraminti šalies gyventojus, kad avarija Leningrado atominėje elektrinėje neįvyko, ši elektrinė dirba įprastu režimu ir dozės galia Lietuvoje yra foninio lygio“, - sako Radiacinės saugos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktoriaus pavaduotoja Ramunė Marija Stasiūnaitienė.

Gyventojai, norėdami pamatyti dozės galios matavimų rezultatus, juos gali rasti Aplinkos apsaugos agentūros tvarkomoje Radiacinio pavojaus perspėjimo ir monitoringo informacinėje sistemoje (RADIS) adresu www.rsc.lt; ieškoti: Radiologinės būklės stebėsena – Radiacinio monitoringo stočių duomenys.

Gandai – ne iš Peterburgo?

Anot generalinio konsulo Sankt Peterburge Eitvydo Bajarūno, miestas gyvena įprastu ritmu ir langų užsidarinėti čia niekas neragina, kaip Lietuvoje.

„Panašių klausimų šiandien jau sulaukiau, tačiau dauguma skambučių – iš Lietuvos. Tačiau pas mus apie tai niekas nekalba. Žinoma, galima daryti prielaidą, kad su informacijos pateikimu šioje šalyje ne viskas yra gerai. Tačiau tikrai būtų keista, jei atsitikus tokio masto avarijai apie tai nepraneštų nei viena radijo stotis ar naujienų agentūra. Juk Sankt Peterburge pilna užsienio žurnalistų, kurie tikrai netylėtų“, - svarstė pašnekovas.

Neužfiksuota smarkaus radioaktyvaus fono padidėjimo

Pasklidus informacijai apie neva Sankt Peterburgo atominėje elektrinėje įvykusią avariją, Aplinkos apsaugos ministerija informuoja, kad Aplinkos apsaugos agentūros automatinis tinklas pastarosiomis dienomis neužfiksavo smarkaus radioaktyvaus fono padidėjimo. Įvykus staigiam, žmogaus sveikatai pavojingam radioaktyvaus fono padidėjimui, jį iš karto užfiksuotų Aplinkos apsaugos agentūros automatinių stočių tinklas.

Aplinkos apsaugos agentūros Radiologijos skyriaus laboratorija, išmatavusi balandžio 17- 21 d. oro mėginius, nustatė cezio 137 kiekio padidėjimą ir aptiko bario 133 ir 140, kurie anksčiau nebuvo fiksuojami. Šie radioaktyvių elementų padidėjimai 10 kartų mažesni, už nustatytą normą. Toks fono padidėjimas pavojaus nekelia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją