O maždaug po 7 metų vadinamojo VP dešimtuko valdoma bendrovė žada visiškai pasitraukti iš projekto „Leo LT“.

Pats Ž.Marcinkevičius taip pat pasiryžęs trauktis iš „NDX energijos“ valdybos. „Rytoj yra paskutinė mano ir mano kolegų darbo diena „NDX energijoje“. Mes užbaigiame šį projektą, prasideda jo įgyvendinimas, ateina nauji žmonės“, – sekmadienį laidoje kalbėjo Ž.Marcinkevičius.

Tačiau vakar plačiau komentuoti ateities planų verslininkas nepanoro. Jis dienraščiui tepasakė, kad apie pokyčius „NDX energijoje“ viešai bus pranešta artimiausiomis dienomis.

Akcijos – visiems piliečiams

Ž.Marcinkevičius aiškino, kad nacionalinio investuotojo akcijų netrukus galės įsigyti visi šalies gyventojai. Jos bus išplatintos per Vilniaus biržą.

„Esame įsitikinę, kad 100 proc. „Leo“ akcijų turi priklausyti Lietuvos valstybei ir jos piliečiams. Kadangi mums leista parduoti 5 proc. akcijų per pirmuosius dvejus metus, mes tą padarysime nedelsdami, kai tik „Leo“ bus įkurtas“, –

pareiškė Ž.Marcinkevičius. Jis nedrįso spėlioti, kiek galėtų kainuoti „Leo LT“ akcijos, tačiau pabrėžė, kad šios bus parduodamos už tinkamą kainą, kurią nustatys ekspertai. Bendra pasiūlymo vertė, anot jo, turėtų siekti apie 350 mln. litų.

Ž.Marcinkevičius taip pat neprognozavo, kiek tiksliai užtruks visos pasiūlymo procedūros, bet patikino, kad akcijos bus platinamos dar šiemet.

Jis taip pat neslėpė, kad po dvejų metų, kai bus pradėti naujos atominės elektrinės ir elektros tiltų projektavimo ir statybos darbai, „NDX energija“ po truputį mažins savo dalį, o 2015 m. jos iš viso neliks bendrovėje „Leo LT“.

„Manęs asmeniškai ten tikrai nebus, NDX tikrai ne trumpiau kaip 7 metus dalyvaus šios bendrovės kapitale – kaip numatyta sutartyse“, – kalbėjo vienas „NDX energijos“ vadovų.

Sąžiningumu neabejoja

Tad ką „NDX energija“ duos nacionaliniam investuotojui, jei, kaip teigia kritikai, ši bendrovė neprisidės prie atominės elektrinės statybos. Maža to, dar net nesukūrus „Leo LT“, privatininkai jau kratosi „liūto“ akcijų?

Politikai čia nieko bloga nemato. Premjeras Gediminas Kirkilas dievagojasi, kad „NDX energija“ yra įsipareigojusi statyti atominę elektrinę: „Visi statys tą elektrinę, tam yra daug saugiklių.“

Tiesa, jis nenurodė kokių. Ministras pirmininkas net neabejoja gerais vadinamojo VP dešimtuko ketinimais ir tikina, kad tai jų, o ne žmonių pinigai padės įgyvendinti projektą.

„Privatus kapitalas užtikrina finansinius srautus. Negi manote, kad valstybė visą naštą turi nešti ant savo pečių?“ – svarstė premjeras.

Gudrus verslo planas

Tačiau sekmadienio diskusijoje dalyvavusi savaitraščio „Atgimimas“ vyriausioji redaktorė ir publicistė Indrė Makaraitytė yra kitos nuomonės. „Tai gudrus planas, kaip pasitraukti iš energetikos verslo. Jie (VP dešimtukas – red. past.) VST iš valstybės pirko už 700 mln. litų, o dabar bendrovė verta apie 4 mlrd. litų. Parduodama savo dalį nacionalinio investuotojo projekte „NDX energija“ kartu parduoda VST akcijas“, – dienraščiui sakė I.Makaraitytė.

Ji taip pat įsitikinusi, kad „NDX energija“ elektrinės statybai neduos nė cento. „Ž.Marcinkevičius ir kiti jau traukiasi iš valdybos, akcijas jie irgi žada parduoti. Premjero minėtas saugiklis toks, kad jie per dvejus metus nuo sutarčių pasirašymo negali parduoti daugiau kaip 5 proc. „Leo LT“ akcijų, bet per tą laiką niekas elektrinės nepastatys“, – aiškino publicistė.

Apie pasitraukimą jau žino

Ūkio ministrui Vytui Navickui toks verslininkų planuojamas įvykių scenarijus ne naujiena. Minėtas „NDX energijos“ žingsnis buvo aptartas per privatininkų ir Vyriausybės derybas.

„Sutarčių projektuose numatyta, kad 24 mėnesius įsteigus bendrovę „NDX energija“ turi išlaikyti vadinamąjį mažąjį kontrolinį akcijų paketą – 33,4 proc., o jų išsiderėta dalis yra 38,3 proc., tad ir susidaro ta dalis, maždaug 5 proc., kurią jie gali bet kada parduoti“, – aiškino ministras.