Vienas šios iniciatyvos sumanytojų žurnalistas Artūras Račas pirmadienį VRK įteikė 16 piliečių parašus, prašydamas įregistruoti piliečių iniciatyvinę grupę ir išduoti parašų rinkimo lapus.

VRK taip pat buvo įteiktas ir siūlomas AE įstatymo pripažinimo netekusiu galios įstatymo projektas.

Įstatymo projektui inicijuoti reikia per du mėnesius surinkti 50 tūkstančių parašų.

Po minėta iniciatyva taip pat yra pasirašę “Transparency international” Lietuvos skyriaus vadovas Rytis Juozapavičius, savaitraščio “Atgimimas” redaktorė Indrė Makaraitytė, Centro sąjungos pirmininkas Romualdas Ozolas, neseniai iš Darbo partijos pasitraukusi europarlamentarė Ona Juknevičienė, Rūta Vanagaitė bei kiti.

“Norime suteikti Seimui dar vieną galimybę pasitaisyti. Manome, kad per tą laiką, kol buvo svarstomas ir priimamas AE įstatymas, paaiškėjo daug naujų aplinkybių, naujų nuomonių, pavyzdžiui, tai, kad “VP Market” vienas savininkų Žilvinas Marcinkevičius sekmadienį viešai per televiziją pirmą kartą pripažino, kad jie atominės elektrinės nestatys. Be to, manome, kad nė viena verslo grupė neturi gauti iš valstybės už dyką 2,7 mlrd. Litų, tai – nesąžininga”, - DELFI pirmadienį sakė A.Račas.

Pasak jo, pagal Piliečių įstatymo leidybos iniciatyvos įstatymą, VRK gavusi tokį prašymą per 15 d. turi sušaukti posėdį ir priimti sprendimą dėl parašų rinkimo lapų išdavimo.

A.Račas teigė neabejojantis, jog per du mėnesius 50 tūkst. tokią iniciatyvą remiančiųjų piliečių parašus surinkti – realu.

Siūlomu projektu numatoma, kad Seimas atšauktų prieš mėnesį priimtą AE įstatymą, įteisinantį nacionalinio investuotojo į naują AE įteisinantį “Leo LT” kūrimą, “(…)atsižvelgdamas į visuomenėje kilusias diskusijas ir abejones dėl AE įstatyme pasirinkto nacionalinio investuotojo formavimo būdo bei į prezidento išsakytas abejones dėl Lietuvos visuomenei likusių įtarimų dėl galimai neskaidraus privataus investuotojo parinkimo formuojant nacionalinį investuotoją, neparengtų naujos AE efektyvumo studijų bei valstybės interesų tinkamo atstovavimo”.

Be to, projekto preambulėje teigiama, kad Seimas priimtų sprendimą įvertindamas ir tai, kad AE įstatymas ir ypač jame apibrėžti nacionalinio investuotojo steigimo principai gali prieštarauti Europos Sąjungos bendrai energetikos strategijai, numatančiai liberalizuoti Bendrijos elektros energijos rinką, suprasdamas, kad elektros energijos rinkos monopolizavimas pažeistų vartotojų teisę laisvai pasirinkti elektros tiekėją už mažiausią kainą, kaip tai garantuoja ES teisės aktai.

Inicijuojamu įstatymo projektu taip pat siūloma numatyti, kad Vyriausybės derybos su VST valdančia “NDX energija” nutraukiamos ir visi anksčiau Vyriausybės su “NDX energija” sudaryti susitarimai, įskaitant ir susitarimus dėl nacionalinio investuotojo, pripažįstami netekusiais galios.

Čia pat numatyti ir įpareigojimai Vyriausybei paskirti ir suteikti visus įgaliojimus atstovui deryboms su Latvija, Estija, Lenkija ar kitomis valstybėmis ir siekti kuo skubiau sudaryti sutartis dėl elektros perdavimo jungčių į Lenkiją ir Švediją statybos.

Vyriausybė, kaip siūloma projekte, būtų įpareigota paskirti įgaliotą atstovą deryboms su Latvija, Estija, Lenkija ar kitomis valstybėmis, kuris tęs konsultacijas dėl naujos AE statybos.

Be to, ne vėliau kaip iki šių metų rugsėjo 1 d. Vyriausybė turėtų parengti naujos AE statybos ir tolesnio valdymo kaštų, tinkamiausio finansavimo, numatomos elektros pardavimo kainos vartotojams, bei poveikio aplinkai studijas.

“Lietuvos Vyriausybė suformuos nacionalinio investuotojo bendrovę, įgyvendinsiančią svarbiausius energetikos projektus. Šioje bendrovėje valstybei priklausys ne mažiau nei 2/3 akcijų. Vyriausybė gali nuspręsti skelbti viešą konkursą privatiems investuotojams (įskaitant ir privačius asmenis) pritraukti, jei valstybės išteklių nepakaks energetiniams projektams įgyvendinti. Tokiu atveju turi būti užtikrinama, kad nė vienas privatus investuotojas tiesiogiai ar per susijusius asmenis negalės įsigyti daugiau nei 5 proc. nacionalinio investuotojo bendrovės akcijų”, - rašoma projekte.

DELFI primena, kad Seimas vasario pradžioje pritarė nacionalinio investuotojo kūrimui kartu su privačia „VP grupei“ priklausančia bendrove „NDX energija“. Už šį projektą balsavo 63 Seimo nariai.

Šį įstatymą, nepaisydamas daugelio raginimų vetuoti, prieš kelias savaites pasirašė ir prezidentas Valdas Adamkus.

Premjero sudaryta derybų grupė suderėjo, kad „Leo LT“ bus valdanti bendrovė, kurioje „NDX energijai“ priklausys 38,3 proc. akcijų. Nuspręsta, kad „Leo LT“ antrinėmis įmonėmis bus valstybės valdomos AB „Rytų skirstomieji tinklai“, AB „Lietuvos energija“ ir „NDX energijos“ valdoma VST.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją