Lietuva pranešė apie projektą 2007 m. gruodžio mėn. Pagal projektą numatoma valstybės valdomai įmonei AB Lietuvos elektrinė priklausančioje Elektrėnų Lietuvos elektrinėje pastatyti modernią jėgainę – 400 MW galios kombinuotojo ciklo dujų turbininį bloką.

Jėgainė tiektų elektrą energetikos sistemai ir šilumą artimiausioms gyvenamosioms vietovėms. 170 mln. eurų TIENRF dotacija sudaro apie 70 proc. visų numatomų sąnaudų. Likusią lėšų dalį skirs AB Lietuvos elektrinė.

EK savo pranešime teigia, kad sprendimas priimtas argumentuojant tuo, kad Lietuva jokiame etape nevaldys projektui skiriamų išteklių. Taip pat sprendimą suteikti paramą projektui ir skirti tam tikrą sumą priėmė ne Lietuva, o TIENRF valdymo organas, remdamasis TIENRF administruojančio Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) pasiūlymu.

TIENRF buvo sukurtas siekiant pritraukti tarptautinių donorų lėšų, reikalingų padėti Lietuvai uždaryti Ignalinos atominę elektrinę ir sukurti naujus energijos gaminimo pajėgumus, kurių prireiks uždarius AE atsirasiančiam energijos stygiui kompensuoti.

Pagal Lietuvos stojimo į ES sąlygas, pirmasis Ignalinos AE blokas uždarytas 2005 m. Antrasis blokas turi būti uždarytas 2009 m.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją