Be to aiškėja, kad oficialiai Vyriausybės derybų grupei besiderant dėl vadinamojo „Leo LT", tuo pačiu metu vyko neskelbti derybų dalyvės „NDX energijos" akcininko Žilvino Marcinkevičiaus asmeniniai susitikimai su Vyriausybės vadovu premjeru Gediminu Kirkilu.

Tai žurnalistams trečiadienį po oficialaus susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi pripažino pats Ž. Marcinkevičius.

„Mes nuolatos bendravome su įvairiais valstybės institucijų pareigūnais, tiek pačiais aukščiausiais, tiek žemesniais - derybų grupės nariais, tą darome ir šiandieną", - sakė Ž. Marcinkevičius.

Paklaustas, ar buvo susitikęs su V. Adamkumi derybų proceso metu, Ž. Marcinkevičius, nors sunkiai prisiminė, tačiau galiausiai pripažino, jog kartą asmeniškai buvo susitikęs su šalies vadovu Prezidentūroje.

Kartu verslininkas patikslino, jog su šalies vadovu buvo susitikęs maždaug prieš pusmetį (derybos tuo metu dar nevyko – DELFI), kalbėjęsis apie energetikos klausimus, tačiau konkrečių šio susitikimo detalių teigė neprisimenąs.

Šis susitikimas oficialioje prezidento darbotvarkėje skelbtas nebuvo.

Ž. Marcinkevičius, be to, patvirtino, jog derybų metu kelis kartus asmeniškai buvo susitikęs ir su premjeru Gediminu Kirkilu.

Apie šiuos susitikimus premjero G.Kirkilo darbotvarkėje taip pat nebuvo skelbiama.

DELFI pateikia Ž.Marcinkevičiaus atsakymų apie susitikimus su aukščiausiais šalies vadovais išklotinę:

Žurnalistė (Ž.): Pone Ž.Marcinkevičiau, jūs lankėtės Turniškėse. Ką tokio ten norėjote pranešti prezidentui ir kokius argumentus ten jam pateikinėjote?

Ž.Marcinkevičius: Aš neslankiojau Turniškėse ir nepateikiau jokių argumentų.

Ž.: Bet ir derybų grupės nariai sako, kad Jūs ir VP grupės kiti atstovai sakydavo, kad viskas suderinta tiesiogiai su aukščiausiais vadovais. Tai kada spėjote tai suderinti apeinant derybinę grupę?

Ž.Marcinkevičius: „Mes nuolatos bendravome su įvairiais valstybės institucijų pareigūnais, tiek pačiais aukščiausiais, tiek žemesniais - derybų grupės nariais, tą darome ir šiandieną."

Ž.: Ar galite pasakyti – ar jūs derybų proceso metu buvote susitikęs su prezidentu Valdu Adamkumi?

Ž.Marcinkevičius: Aš asmeniškai.... (pauzė) bandau prisiminti...(pauzė) aš asmeniškai vieną kartą buvau Prezidentūroje.

Ž.: Tai jei ne paslaptis – apie ką tada buvo kalba ir koks tikslas buvo to susitikimo?

Ž.Marcinkevičius: Be jokios abejonės – apie energetiką.

Ž.: O be jūsų iš VP dešimtuko, kas dar buvo susitikę su prezidentu būtent dėl šito projekto.

Ž.Marcinkevičius: Turbūt jų reikia ir paklausti.

Ž.: Kada lankėtės Prezidentūroje ir kodėl apie tai nebuvo skelbiama?

Ž.Marcinkevičius: Aš nežinau, aš buvau viešai Prezidentūroje atvykęs prieš kokį gerą pusę metų turbūt.

Ž.: Ar jums teko bendrauti su ponu Raimundu Mieželiu (buvusiu prezidento patarėju pirmosios V.Adamkaus kadencijos metu – DELFI)?

Ž.Marcinkevičius: Tikrai ne.

Ž.: Kiek kartų viso derybų proceso metu buvo asmeniškai susitikęs su Vyriausybės vadovu Gediminu Kirkilu?

Ž.Marcinkevičius: Pakankamai retai, gal kokį trejetą ketvertą kartų, bet ką tai bendro turi su atomine energetika. Pakankamai retai. Dažniausiai mes dirbame su derybų grupe, kuri yra Ūkio ministerijos.

Ž.: Ar to Jūsų susitikimo su prezidentu prieš pusę metų metu buvo iš principo sutarta, kad „NDX energija“ tikrai dalyvaus procese.

Ž.Marcinkevičius: Ne, tikrai ne. Ten buvo epizodiniai klausimai svarstomi.

Ž.: Gal galite prisiminti tiksliau, nes tai yra svarbu jau šios dienos aplinkybėmis.

Ž.Marcinkevičius: Man reiktų gerai pagalvoti iš tikrųjų... nelabai prisimenu. Man atrodo, kad ... kažkokius paaiškinimus mums, man atrodo, reikėjo pateikti dėl mūsų pozicijos.

Ž.: Prezidentui asmeniškai?

Ž.Marcinkevičius: Taip.

Ž.: Bet jis ne kartą yra sakęs, kad jis neturi jokios informacijos, nėra informuojamas ir dėl to negali komentuoti šio projekto.

Ž.Marcinkevičius: Tai čia turbūt jau ne man klausimas.

(...)

Ž.: Kodėl derybų proceso metu gruodžio mėnesį sakėte, kad viskas jau sutarta su šalies vadovu. Ką tokio su juo jūs sutarėte?

Ž.Marcinkevičius: Nesupratau klausimo. Pirmiausia tai prezidentas nėra derybininkas ir jis derybų procese nedalyvavo. Jūs turbūt gerai atsimenate, kiek laiko įtemptai vyko derybos. Ir be abejonės, ką ir galiu patvirtinti, kad derybos yra nesibaigusios. Ta prasme nepasibaigusios, kad ir pasibaigti negalėjo. Ir tiek, kiek įstatymas leido – mes esame aiškiai pasakę, kad mes neinvestuojame į Rusijos kontroliuojamas kompanijas ir „Lietuvos energijos" įmonėje mes tikrai nepirksime jokių akcijų už jokius pinigus. Ir kitaip derybos pasibaigti, kaip tiktai be rezultato negalėjo.

Ž.: Tai derybos pasibaigusios, ar ne?

Ž.Marcinkevičius: Derybos dėl mūsų investavimo į Lietuvos energiją vienareikšmiškai pasibaigusios.

(...)

Ž.: Dar dėl jūsų sutikimų su prezidentu. Jūs tik ką pasakėte, kad prezidentas nebuvo derybininkas. Tai vis dėlto, kokio formato tai buvo susitikimai?

Ž.Marcinkevičius: Na, oficialūs susitikimai prezidentūroje.

Ž.: Kaip su žmogumi, kuris susijęs su derybomis, ar kaip su valstybės vadovu, kuris niekaip nesusijęs su derybomis?

Ž.Marcinkevičius: Aš asmeniškai šiandieną susitinku antrą kartą su prezidentu ir tiek. Ir visais atvejais, kuriais esu kalbėjęs, kalbu kaip su aukščiausiu pareigūnu, kurį mes labai gerbiame.

"NDX energija" pasirengusi atnaujinti derybas, jei to paprašys valstybė

Prezidento Valdo Adamkaus atstovė spaudai Rita Grumadaitė žurnalistams trečiadienį teigė, jog šalies vadovo susitikime su Ž.Marcinkevičium pastarajam buvo užduoti tie patys klausimai, kuriuos antradienį kėlė nevyriausybinių organizacijų atstovai, finansų ekspertai bei valstybinių kontroliuojančių institucijų atstovai.

Tiesa, Prezidento atstovė nenurodė, ar atsakymai į šiuos klausimus buvo tenkinantys šalies vadovą.

„Prezidentas priėmė bendrovės „NDX energija" valdybos narį Ž.Marcinkevičių, kuris atstovauja privataus verslo interesams nacionalinio investuotojo projekte. Prezidentas domėjosi, kokie bendrovės planai ir įsipareigojimai šiame projekte. Kokios garantijos, kad bendrovė dalyvaus naujos modernios elektrinės statyboje. Kitaip tariant prezidentas tiesiai paklausė, ar „NDX” bendrovė – taip ar ne – įsipareigoja dalyvauti jėgainės statyboje. Ponas Ž.Marcinkevičius davė atsakymą", - teigė R.Grumadaitė.

Ž.Marcinkevičius žurnalistams po susitikimo su V.Adamkum patikino, jog „NDX energija" dalyvaus statant naują atominę elektrinę ir elektros tiltus į Vakarus.

„Mes labai aiškiai įsipareigojome ir dar kartą patvirtinome, kad esame pasirengę dalyvauti AE statyboje, esame įsitikinę, kad AE bus pastatyta, lygiai taip pat, kaip elektros tiltai į Švediją ir į Lenkiją", - sakė Ž.Marcinkevičius.

Anot jo, „NDX energija" yra suinteresuota dalyvauti įgyvendinant minėtus tikslus ir kaip projekto partnerė, ir kaip verslo grupė, kuri pati vartoja elektros energiją ir yra suinteresuota ją pirkti kuo pigiau.

Paklaustas, ar yra paskaičiuota, kiek galėtų kainuoti elektra įgyvendinus „Leo LT" projektą ir įvykužius AE įstatyme numatytus tikslus, Ž.Marcinkevičius patikino tiek, kad elektra pastačius elektrinę bei nutiesus tiltus į Vakarus būtų tikrai daug pigesnė, nei to nepadarius.

Valstybės kontrolės vadovė Rasa Budbergytė po trečiadienio susitikimo su V.Adamkum teigė įžvelgianti kai kurių rizikų ir AE įstatyme ir parengtuose sutarčių projektuose.

Paklaustas, ar sutiktų taisyti sutarčių projektus ir atnaujinti derybas, Ž.Marcinkevičius atsakė: „Vienareikšmiškai taip. Mes tą įsipareigojome prezidentui. Tai priklauso nuo valstybės pozicijos, kadangi šiandien svarstomas AE įstatymas esmingai skiriasi nuo to, kuris dabar galioja. Kadangi AE įstatyme (naujausiame – DELFI) yra aiškiai pasakyta, kad nedelsiant turi būti pastatyta AE, tiltai, kad nedelsiant turi būti Lietuvos elektros energetikos sistema integruota į ES energetikos sistemą, tai tuos visus įsipareigojimus mes be jokių problemų ir be jokių išlygų pasirengę patvirtinti ir akcininkų sutartyje, jei tai bus paprašyta", - teigė Ž.Marcinkevičius.

Paklaustas, jei Vyriausybė nerodytų iniciatyvos atnaujinti derybas ir taisyti sutartis, ar „NDX energija" savo ruožtu tai inicijuotų, bendrovės vienas vadovų atsakė: „Nežinau".

R.Kuodžiui pasiūlė kreiptis į teisėsaugą arba psichologus

Ž.Marcinkevičius trečiadienį taip pat teigė, jog „VP dešimtuko" verslo grupė pagal tyrimų bendrovių duomenis vieną geriausių reitingų, taigi ir gerą reputaciją turinti bendrovė.

Į klausimus apie išsakomą kritiką Ž.Marcinkevičius atsakė, jog pastaruoju metu negirdi aiškios, konkrečios, konstruktyvios ir pagrįstos kritikos.

Į žurnalistų klausimus apie galimai darytą spaudimą vienam didžiausių „Leo LT" kritikų finansų analitikui Raimondui Kuodžiui, Ž.Marcinkevičius teigė žiniasklaidoje skaitęs užuominas apie gąsdinimą, o ne apie spaudimą.

„Tai jei žmogus yra gąsdinamas arba jam yra baisu, tai, natūralu, išeitys yra dvi – arba kreiptis į teisėsaugos institucijas, arba į psichologus. (...) Mes tokių dalykų tikrai nedarėme", - sakė Ž.Marcinkevičius.

Seimas praėjusį penktadienį priėmė Atominės elektrinės įstatymo pataisas, atveriančias kelią prieštaringai vertinamam nacionalinio investuotojo į atominę elektrinę „Leo LT" projektui.

Už AE įstatymo pataisas, pagal kurias nacionalinis investuotojas į atominę elektrinę būtų kuriamas ne „Lietuvos energijos", o naujos patronuojančios bendrovės pagrindu penktadienį balsavo 63, prieš 11, susilaikė 3 parlamentarai.

Šiuos balsavimo rezultatus nulėmė opozicinės Darbo partijos frakcijos balsai, nors „darbietė" Loreta Garužinienė prieš pat balsavimą siūlė daryti svarstymo pertrauką, per kurią Vyriausybė turėtų pasitikrinti pasitikėjimą. Nepaisant šių L.Graužinienės pareiškimų, Darbo partija vėliau drausmingai dalyvavo balsavime - beveik vieningai balsavo už AE įstatymo pataisas.

Opozicinės konservatorių, Liberalų sąjūdžio ir „Tvarkos ir teisingumo" partijų atstovai, balsuojant dėl „Leo LT", siekdami apskritai sugriauti balsavimą ir protestuodami, išėjo iš Seimo posėdžių salės.

Valdančioji Liberalų ir centro sąjunga balsavo prieš.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją