Pernai bendrovėse "VST" ir Rytų skirstomuosiuose tinkluose Lietuvos metrologijos inspekcija patikrino 5 924 įvairių tipų elektros energijos skaitiklius ir įtampos srovės matavimo transformatorius. Paaiškėjo, kad daugiau nei 9 proc. jų naudojami neatlikus būtinų patikros procedūrų. Taip pat išsiaiškinta, kad maždaug 72 proc. buitinių šalto vandens ir 73 proc. karšto vandens skaitiklių eksploatuojami neatlikus jų metrologinės patikros.

Situacija nepablogėjo

Lietuvos metrologijos inspekcijos viršininkas Algirdas Skripėta LŽ sakė, kad šiais metais atliekant patikrą, pažeidimų nustatyta 1 proc. mažiau. Anot jo, situacija nepablogėjo, nes beveik prieš metus įsigaliojus naujam metrologijos įstatymui ir ES direktyvai dėl matavimo priemonių buvo reikalaujama griežčiau eksploatuoti buitinius apskaitos prietaisus, ir problema pradėta spręsti. "Už visų matavimo prietaisų atitikimą keliamiems reikalavimas turi atsakyti tiekėjai, tačiau jie turi savų priežasčių. Elektros tiekėjai mums aiškino, kad nespėja vykdyti skaitiklių keitimo pagal numatytą grafiką", - sakė A.Skripėta. Jis pažymėjo, kad elektros skaitiklių patikros periodas yra kas šešiolika metų, todėl pašnekovas drįsta abejoti, ar tokios pelningos kompanijos nurodo realias priežastis, teigdamos, kad šioms investicijoms trūksta lėšų.

Į klausimą, kas gauna naudos - tiekėjai ar vartotojai - esant nepatikrintam ir, tikėtina, klaidingai veikiančiam prietaisui, A.Skripėta vienareikšmiškai neatsakė. Pasak jo, tiekėjai sako, kad jie pralaimi. "Sunku pasakyti, gali būti ir tokia situacija, kad šalto ar karšto vandens prietaisas užsikemša, ir jeigu spaudimas toks pats, skaitiklis sukasi greičiau, o kenčia vartotojas. Gali būti ir taip, kad dėl nusidėvėjusių skaitiklio sukimosi detalių nuostolių patiria ir tiekėjas. Todėl ir norima šią problemą išspręsti", - sakė A.Skripėta.

Sprendžia įsisenėjusią problemą

Lietuvos vartotojų instituto prezidentė Zita Čeponytė LŽ sakė, kad esant tokiai situacijai kyla natūralių abejonių dėl elektros ir vandens paslaugų teikimo skaidrumo. Natūralu ir tai, kad jeigu didelių nuostolių patirtų tiekėjai, jie kaip mat pašalintų šias problemas. "Tiek elektros ir vandens apskaitos prietaisai, kurie yra naudojami vartotojų buityje, turi veikti teisingai. Kai taip nėra, tikėtina, kad paslaugų teikėjai yra suinteresuoti, kad taip ir būtų. Problema yra ir tai, kad neaišku, kas turi tuos skaitiklius keisti - vartotojas ar tiekėjas. Niekas neprisiima atsakomybės, nes reikalingos itin didelės investicijos", - pabrėžė Z.Čeponytė.

Tenka pripažinti, kad šioje srityje mūsų šalies teisės aktai ilgai buvo nesutvarkyti.

"Naujo požiūrio ES direktyvos reikalavimai tapo griežtesni tiek buitinėms, tiek komercinėms reikmėms naudojamų skaitiklių patikrai, kurią savo lėšomis turi atlikti šalto ir karšto vandens tiekėjai. Šalto vandens tiekėjai šią prievolę prisiima ir iki kovo 1 dienos įsipareigojo parengti šių prietaisų keitimo, metrologinės patikros grafikus. Todėl čia problemos nėra. Teisės aktuose nurodyta, kad skaitikliai turi būti keičiami tiekėjo lėšomis, tačiau suprantama, kad patirtos sąnaudos bus įtrauktos į pardavimo kainą", - svarstė A.Skripėta. Kas bus nuspręsta dėl karšto vandens skaitiklių, lieka neaišku, nes, anot pašnekovo, karštą vandenį gyventojams tiekiantys tiekėjai savęs taip neįvardija, o sakosi tik pašildantys šaltą vandenį.

Pavasarį turėtų paaiškėti, kaip ši problema bus sprendžiama ir ar tiekėjai prisiims atsakomybę už apskaitos prietaisus.

Pagal grafiką ir eilė

Bendrovės "VST" Elektros tiekimo tarnybos direktoriaus pavaduotojas Virginijus Jankauskas LŽ sakė, kad prieš ketverius metus privatizuota akcinė bendrovė "VST" perėmė itin prastos būklės ir nusidėvėjusį elektros ūkį, todėl pagrindinės bendrovės investicijos skiriamos elektros ūkiui atnaujinti ir modernizuoti.

"Eksploatuoti pasenusius, be atliktų patikros procedūrų skaitiklius nuostolinga bendrovei, bet ne gyventojams. Kasmet bendrovės nuostoliai tik dar labiau padidėja, todėl siekdami dirbti efektyviai esame suinteresuoti kuo greičiau pakeisti visus tokius skaitiklius, - bendrovės poziciją dėstė V.Jankauskas. Anot jo, norint pakeisti visus skaitiklius iš karto, reikia ir lėšų, ir laiko. Tačiau gyventojai, įtraukti į eilę, gali tikėtis, kad pasenę skaitikliai esą bus pakeisti nemokamai.

Bendrovės "Vilniaus vandenys" generalinis direktorius Bronius Miežutavičius LŽ patikino, kad vandens skaitikliai bus tikrinami ir keičiami pagal grafiką, patvirtintą bei suderintą su Valstybine metrologijos tarnyba ir Lietuvos metrologijos inspekcija. "Tai bus atliekama UAB "Vilniaus vandenys" sąskaita", - sakė B. Miežutavičius.