"Derybos iš tiesų dar nepasibaigusios. Galbūt taip yra dėl to, kad Rusijoje įvyko rinkimai (...). Gali atsitikti taip, kad kainas gausime prieš pat Naujuosius metus", - ketvirtadienį sakė G. Kirkilas.

Vyriausybės vadovo teigimu, dujų brangimą galima prognozuoti atsižvelgiant į augančias naftos kainas.

"Šiuo požiūriu dujų kainos kils visiems Europos Sąjungos šalių gyventojams, ypač tų šalių, kurios priklauso nuo vieno šaltinio - nuo dujų iš Rusijos", - "Žinių radijui" sakė G. Kirkilas.

Premjeras yra ne kartą sakęs, kad kainos kitąmet didės ne vien dėl brangstančių naftos išteklių, bet ir dėl Seimo priimto Gamtinių dujų įstatymo, kuris nepalankus "Gazprom".

Minėtas įstatymas reguliuoja dujų tiekimo antkainius ir kainas visiems vartotojams, iš jų ir pagrindinei šalies dujų tiekėjai - "Gazprom" privatizuotai "Lietuvos dujų" bendrovei.

Paprastai "Lietuvos dujos" sutartis su "Gazprom" pasirašo paskutinėmis metų dienomis. Su "Gazprom" deramasi dėl ilgalaikės sutarties pratęsimo dar maždaug 15-20 metų bei dujų kiekio padidinimo tranzitu į Kaliningrado sritį, taip pat ir Lietuvos reikmėms.

ELTA primena, kad nuo kitų metų dujos mažiausiai jų suvartojantiems gyventojams brangs 69 proc. - nuo 1 iki 1,69 lito už kubinį metrą. Tokia kaina nustatyta vartotojams, kurie sunaudoja iki 800 kubinių metrų dujų per metus.

Vartotojams, kurie sunaudoja dujų nuo 800 iki 20 tūkst. kubinių metrų, leista dujas branginti 75 proc. - nuo dabartinės 0,76 lito kainos iki 1,33 lito, o sunaudojantiems daugiau kaip 20 tūkst. kubinių metrų - 76 proc. Pastariesiems kaina gali kilti nuo 0,75 iki 1,32 lito.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją