Jis pripažino, kad derybų grupė buvo suformavusi tris alternatyvas: pirmoji – nutraukti derybas, antroji – tęsti derybas ir nacionalinį investuotoją kurti „Lietuvos energijos" pagrindu, trečioji – Seimui teikti įstatymo pataisas ir kurti patronuojančią bendrovę.

G. Kirkilo teigimu, antrasis variantas buvo „nerealus".

„Seniai nieko nesibaiminu, – paklaustas, ar nesibaimina, kad Seimas nesutiks taisyti įstatymo, sakė premjeras. – Reiškia, neturėsime atominės elektrinės, neturėsime tiltų (elektros – DELFI) sužlugdysime savo pačių numatytą atnaujintą Nacionalinę energetikos strategiją".

Premjeras patvirtino jau DELFI sekmadienį skelbtus skaičius, kad nacionalinio investuotojo bendrovėje, kurią planuojama vadinti „Leo LT" (Lietuvos elektros organizacija – DELFI), „NDX energija" turės blokuojantį akcijų paketą – 38,3 proc. akcijų, o Vyriausybei priklausys 61,7 proc.

„Šis modelis buvo numatytas jau dabartiniame įstatyme, mes tik siūlome sutrumpinti kelią. O blokuojantis paketas yra labai menkas, niekas jokiam nieko spaudimui nepasiduoda", – žurnalistų klausiamas, ką išsiderėjo Vyriausybė, jei „Leo LT" kuriama pagal „NDX energijos" pageidavimą.

Taip pat į naujai kuriamą bendrovę nuo „Lietuvos energijos" bus atskiriamos Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė ir Kauno hidroelektrinė (HES).

DELFI žiniomis, „Leo LT" sukūrimo sutartyje numatyta, kad sukūrus nacionalinio investuotojo bendrovę ne vėliau nei per 24 mėnesius nuo „Lietuvos energijos" turi būti atskirtos šios minėtos elektrinės ir jų pagrindu būtų sukurtos dvi atskiros bendrovės.

„Taip, NDX energija derybose išsakyta gana aiškiai – jie sutinka dalyvauti bendrovės kūrime, jei ji būtų kuriama naujos bendrovės pagrindu",– ūkio ministras Vytas Navickas pripažino, kad „NDX energija" buvo iškėlusi ultimatumą.

DELFI žiniomis, trečiadienio Vuyriausybės posėdžio metu, kai buvo sprendžiama dėl derybų rezultatų, „NDX energijos" valdybos pirmininkas Žilvinas Marcinkevičius lankėsi premjero patarėjo Sauliaus Spėčiaus kabinete.

„Leo LT" turėtų būti vertybinių popierių biržoje listinguojama bendrovė.

Anot V. Navicko, „Leo LT" sutarties projekte numatyta, kad 24 mėnesius po bendrovės įsteigimo, „NDX energija" neturės teisės parduoti 33,4 proc. akcijų, taip pat, anot jo, sutarta, kad iki 2015 metų 5 proc. „Leo LT" akcijų – šiek tiek daugiau nei Vyriausybei trūksta iki 2/3 bendrovės akcijų prieš „NDX energijai" parduodant bus pasiūlyta Vyriausybei.

Taip pat jis tvirtina, kad nesulaukus pasiūlymo, 2014 metų sausio-liepos mėnesiais Vyriausybė pati galės išreikšti norą nusipirkti akcijas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją