Tiesa, socialdemokratai nutarė sudaryti partijos darbo grupę, kuri svarstys ir aiškinsis problemas bei iššūkius, kylančius uždarius Ignalinos atominę elektrinę. Šiaip darbo grupei greičiausiai gali vadovauti LSDP garbės pirmininkas Algirdas Brazauskas.

Pirmadienį vykusiame bendrame LSDP prezidiumo ir Seimo Socialdemokratų frakcijos posėdyje daugiau kritikos sulaukė Vyriausybės vykdomą projektą viešai kritikavęs LSDP pirmininko pavaduotojas Vytenis Andriukaitis, o ne „trigalvio slibino" projektas.

A.Brazauskas užstojo „Lietuvos energiją“

Kalbėdamas pirmadienį A. Brazauskas pabrėžė, jog palaiko Vyriausybę ir jos vykdomą projektą, tačiau, anot jo, nacionalinis investuotojas turi būti kuriamas „Lietuvos energijos" pagrindu. O abejones dėl „Lietuvos energijos" pasirašytų sutarčių su Rusija vadino nepagrįstomis, teigdamas, jog tai – normalios prekybinės sutartys (G.Kirkilas dėl šių sutarčių yra kreipęsis į Valstybės saugumo departamentą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą – DELFI).

Elektros pardavimą A.Brazauskas lygino su ūkininkų veikla, teigdamas, jog stambus ūkininkas paprastai neveža kiaulės į turgų ir pats nepardavinėja, o per kokius nors tarpininkus parduoda tiekėjams.

LSDP garbės pirmininkas A. Brazauskas pateikė „savą" matymą, kaip turėtų būti sprendžiamos energetikos problemos uždarius Ignalinos atominę elektrinę, pabrėždamas, jog naujos atominės elektrinės statyba - nebūtinai geriausias ir efektyviausias problemų sprendimo būdas.

A. Brazausko teigimu, dėl naujos AE statybos būtina atlikti gilią studiją, įvertinant daugelį konkrečių dalykų – taip pat ir galimas alternatyvas.

LSDP garbės pirmininkas siūlė įtraukti į šį darbą daugelį geriausių Lietuvos specialistų.

Atsitraukti būtų politiškai pražūtinga

V. Andriukaitis savo ruožtu kartojo, kad „trigalvio slibino" projektas gali būti daugiausiai naudingas privačiai bendrovei (VST valdančiai „NDX Energijai" - DELFI), be to, socialdemokratas primygtinai siūlė, kad šis projektas būtų aptartas partijos tarybos posėdyje.

Premjeras Gediminas Kirkilas po prezidiumo posėdžio žurnalistams teigė, jog partijos taryboje šis projektas nebus svarstomas, V.Andriukaitis savo ruožtu neatmetė tokios galimybės, jei didesnioji dalis tarybos narių tam pritartų.

V. Andriukaitis buvo tarp dviejų susilaikiusiųjų balsuojant dėl LSDP prezidiumo pareiškimo, o po prezidiumo posėdžio žurnalistams teigė, jog partijos vadovybė palaiko tik tą projektą, kuris naudingiausias Lietuvai.

V. Andriukaitis tuo pačiu teigė, jog derėtų atskirti ir nepainioti nacionalinio investuotojo projekto bei naujos Atominės elektrinės statybos.

Nors nacionalinis investuotojas kuriamas būtent naujos atominės elektrinės statybai.

Didesnioji dalis socialdemokratų vadovybės, nors ir pripažindama, jog galimai buvo padaryta klaidų svarstant ir priimant įstatymą, teigė, jog atsitraukimas būtų „politiškai pražūtingas" partijai.

Tai, DELFI žiniomis, teigė ir LSDP pirmininko pavaduotojas krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, kuris pabrėžė kietų derybų ir valstybės interesų gynimo svarbą ir būtinybę judėti į priekį.

B.Bradauskas: Vytenis spjovė mums į veidą

Kai kurie LSDP prezidiumo bei Seimo frakcijos nariai buvo labiau linkę svarstyti ne patį „trigalvio slibino" projektą, o jį viešai kritikavusį V. Andriukaitį, pabrėždami, jog tokia vieša konfrontacija ypač žalinga partijai prieš rinkimus.

V. Andriukaičiui teko išklausyti ir premjero G. Kirkilo, ir A. Brazausko pastabų dėl nekorektiško elgesio užuot kėlus klausimus partijos viduje, pirmiausia keliant triukšmą viešojoje erdvėje.

„Vytenis spjovė mums į veidą – ir partijos pirmininkui, ir Vyriausybei, ir Seimo nariams, kurie svarstėme ir balsavome už Atominės elektrinės įstatymą.(...) Tai ne mūsų reikalas patiems save pliekti prieš rinkimus", - emocingai ir balsingai kalbėjo parlamentaras Bronius Bradauskas.

B. Bradauskas teigė suprantąs V. Andriukaičio norą grįžti į didžiąją politiką, tačiau tai negali būti daroma partijos bičiulių sąskaita.

V. Andriukaitis savo ruožtu atkirto neketinąs dalyvauti būsimuose rinkimuose ir užsiminė galįs tuoj pat išstoti iš partijos, jei to reikia.

Vėliau žurnalistams V. Andriukaitis teigė, jog neketina išsižadėti savo pažiūrų, ir savo partijos, kurią pats kūrė.

V. Andriukaitis laiške partijos tarybos nariams yra siūlęs surengti neeilinį partijos tarybos posėdį, kuriame būtų svarstoma LSDP pozicija dėl Atominės elektrinės projekto.

V. Andriukaitis, be to, aštriai kritikavo šiuo metu Vyriausybės vykdomą projektą, abejodamas ir dėl pasirinktų jo įgyvendinimo modelių ir dėl jo skaidrumo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją