Pasak pranešimo, „NDX energija“ negali dalyvauti nacionalinio investuotojo, kuriamo „Lietuvos energijos“ pagrindu, kapitale, nes esą „Lietuvos energija“ techniniais, sisteminiais, žmogiškaisiais, sutartiniais ir finansiniais saitais yra sujungta su Rusijos elektros energetikos sistema“.

„Mūsų sistemos dažnis bei balansas yra centralizuotai reguliuojami iš Rusijos. Elektros energijos importo-eksporto funkcijas faktiškai vykdo su Rusijos elektros energetikos bendrovėmis susijusios įmonės. „Lietuvos energija“, būdama Rusijos valdomos elektros energetikos sistemos dalimi, nėra laisva priimti bei įgyvendinti strateginių sprendimų – tai reikšmingai darė įtaką, kad per 17 metų Lietuvos elektros energetikos sistema nebuvo sujungta su Vakarų Europos sistemomis“, – dėstoma „NDX energijos“ pranešime.

Todėl esą „Lietuvos energijai“ tapus nacionaliniu investuotoju kiltų rizika, kad ne tik „Lietuvos energija“, bet ir jos valdomos RST ir VST bei nauja atominė elektrinė taps priklausomomis nuo Rusijos elektros energetikos sistemos“.

Pranešime teigiama, kad tokį sprendimą „VST“ valdanti įmonė priėmė baigusi analizuoti „Lietuvos energijos“ patikrinimo rezultatus ir išklausiusi patarėjų nuomonės.

Iš derybų nesitraukia

„NDX energijos“ valdybos narys Žilvinas Marcinkevičius DELFI neigė, kad bendrovė traukiasi iš derybų dėl nacionalinio investuotojo. „Tikrai ne, nei „NDX energija“, nei aš asmeniškai, nei kiti vadovai tikrai nesitraukiame“, – DELFI sakė jis.

Tačiau jis pripažino, kad VST savininkai vis dėlto siūlo kitą „trigalviu slibinu“ vadinamos bendrovės modelį.

„Todėl (siūlome dabar – DELFI), kad mes šiandien atlikome analizę, mes viską smulkiai išsiaiškinome ir sudėstėme. Mes rudenį buvo pakviesti deryboms, mums leido susipažinti su informacija, kai išsiaiškinome situaciją, susiformavo mūsų pozicija“, – dėstė jis.

Ž. Marcinkevičius nemano, kad dėl šio „NDX energijos“ pasiūlymo vėluos nacionalinio investuotojo formavimas.

Spręstų Seimas

„NDX energija“ tik siūlo variantą, kuris suteiktų galimybę išvengti tokios situacijos, kai nacionalinis investuotojas kažkokiu būdu patektų į tiesioginę Rusijos energetinės sistemos globą, kaip kad šiandien yra su „Lietuvos energija“, – DELFI sakė „NDX energijos“ generalinis direktorius Darius Nedzinskas.

Jo teigimu, šis naujas modelis nestabdytų proceso, nes reikiamas Atominės elektrinės įstatymo pataisas Seimas gautų kartu su informacija apie derybų rezultatus ir akcijų pasidalijimą bendrovėje.

„Kaip pagrindas būtų paimta valstybės įsteigta nauja akcinė bendrovė arba paimta kažkuri jau egzistuojant, kuri išleistų akcijų emisiją. Ji būtų apmokama iš Vyriausybės pusės „Lietuvos energijos“ ir RST akcijomis, o iš „NDX energijos“ – VST akcijomis“, – siūlomą modelį aiškino D. Nedzinskas.

Nemato galimybių keisti

Pagrindinis Vyriausybės pusės derybininkas, ūkio ministras Vytas Navickas pirmadienio rytą DELFI sakė absoliučiai jokios informacijos iš derybose dėl nacionalinio investuotojo sudarymo dalyvaujančios „NDX Energijos“ atstovų negavęs. Popiet jis pripažino gavęs registruotą laišką, kuriame ir išdėstytos viešai išplatintame pranešime įvardytos idėjos.

Tačiau ūkio ministras sako, kad Vyriausybė laikosi nuomonės ir toliau įstatyme numatytu principu formuoti nacionalinį investuotoją. Be to, esą derybose imti nagrinėti kitus modelius nėra juridinio pagrindo.

„Mes, manau, turime išnaudoti dabartinio įstatymo visas galimybes ir tik tada galvoti apie kažkokius pakeitimus. Man atrodo, kad yra pakankamai būdų esamo įstatymo rėmuose pasiekti tam tikrų susitarimų“, – sakė ministras.

„Mes nesame įgalioti nagrinėti tų klausimų, kurių neapima įstatymas. Tiesiog ačiū už nuomonę jiems, kad jie turi tokį įsivaizdavimą, bet kol kas mes nematome galimybių, kad galime nagrinėti šį klausimą“, – tęsė V. Navickas.

G.Kirkilas: mes ultimatumų nepriimame

Premjeras Gediminas Kirkilas vertindamas „NDX Energijos“ pareiškimą DELFI pirmadienį teigė, jog derybos dėl nacionalinio investuotojo sukūrimo - vyksta ir toliau vyks ir Vyriausybė vykdo Seimo priimtą Atominės elektrinės įstatymą.

„Mes ultimatumų nepriimame“, - pabrėžė G.Kirkilas.

Premjeras savo ruožtu teigė pavedęs Ūkio ministerijai išsiaiškinti spaudoje (dienraštyje „Lietuvos rytas“ - DELFI) pasirodžiusią informaciją apie galimas finansines machinacijas „Lietuvos energijoje“.

Logiškas sprendimas

„Lietuvos energijos“ generalinis direktorius Rymantas Juozaitis DELFI sakė manantis, kad tai yra „labai protingas sprendimas“.

„Matote, kad dabar tam tikros jėgos siekia sužlugdyti nacionalinį investuotojo, kompromituodamos „Lietuvos energiją“, kaip pagrindinę įmonę, per mano asmenį“, – sakė jis.

„Man, kaip įmonės vadovui, šis variantas atrodo logiškas“, – tvirtino „Lietuvos energijos“ vadovas.

Jo teigimu, šį modelį pasiūlyti būtent dabar prireikė esą dėl nesibaigiančių atakų prieš „Lietuvos energiją“.

Pirmadienį numatytas paskutinis premjero įsakymu sudarytos darbo grupės posėdis prieš antradienį prasidedančias derybas dėl nacionalinio investuotojo sudarymo.

Dar pavasarį priimtame Atominės elektrinės įstatyme numatyta, kad nacionalinis investuotojas kuriamas „Lietuvos energijos“ pagrindu ir jame valstybei turėtų priklausyti ne mažiau 51 proc. akcijų.

Pagal dabartinį modelį planuojama išleisti naują „Lietuvos energijos“ akcijų emisiją, kurią atitinkamai įsigytų valstybė ir „NDX energija“, apmokėdamos RST ir VST akcijomis.

Bendrovėje „Lietuvos energija“ padidėtų įstatinis kapitalas ir ji taptų grupės, į kurią įeitų RST ir VST, pagrindine bendrove ir turėtų kontrolinį kiekvienos iš jų akcijų paketą.

Nacionalinio investuotojo bendrovę, turinčią atstovauti Lietuvai statant naują atominę elektrinę, tikėtasi suformuoti iki metų pabaigos.

Nuogąstauja dėl Vyriausybės silpnumo

Tėvynės sąjungos lyderis, Seimo vicepirmininkas Andrius Kubilius, pirmadienį spaudos konferencijoje komentuodamas nacionalinio investuotojo kūrimą, teigė nesąs prieš privataus kapitalo dalyvavimą. Tačiau jis nuogąstavo, kad dėl verslo agresyvumo gali nukentėti valstybės interesai.

„Matau pavojų, kad, esant silpnai Vyriausybei ir agresyviam verslui, gali likti neapginti valstybės interesai, - kalbėjo jis. – Didžiausią pavojų kelia būtent Vyriausybės silpnumas, nes, net ir atsisakius privataus kapitalo dalyvavimo energetinių projektų įgyvendinime, vargu su tokia silpna Vyriausybe ar būtų galima išvengti neskaidrių pašalinių, gal net kitų valstybių įtakų mūsų valstybinėms energetikos bendrovėms, ypač „Lietuvos energijai“.

Pasak A. Kubiliaus, parlamentas privalo turėti galimybę stabdyti nacionalinio investuotojo kūrimą, jei Vyriausybės pasiektas rezultatas netenkins. Ministrų kabinetas esą turėtų pasibaigus deryboms jų rezultatus pristatyti Seimui ir jei šis priimtų neigiamą rezoliucija, projektas turėtų būti stabdomas.

„Seimas privalo turėti galimybę stabdyti procesą. Nežinau, ar reikia turėti galimybę tvirtinti. Tuomet būtų paprasta Vyriausybei permesti visą atsakomybę Seimui. Tačiau jei matytume, kad rezultatai yra blogi, turime turėti galimybę stabdyti“, - sakė konservatorius.

Paklaustas, ar nacionalinio investuotojo kūrimo stabdymas reikštų ir strateginių planų statyti naują atominę elektrinę stabdymą, A. Kubilius užsiminė nesąs tikras, ar „Lietuvos energija“ su tokia vadovavimo struktūra būtų pajėgi įgyvendinti tokius didelius projektus“.

Socialdemokrato Vytenio Andriukaičio nuogąstavimą dėl galimos grėsmės nacionaliniam saugumui ir žiniasklaidoje nuolat skelbiamą kritiką „Lietuvos energijos“ vadovui R. Juozaičiui konservatorius pavadino „slibino galvų kovojamu tarpusavio propagandiniu karu“.

„Nupieštas vaizdas yra ganėtinai niūrus – viena vertus, agresyvi „NDX energija“, energetikoje tariamai viską daranti neskaidriai – neskaidriai privatizavo VST, neskaidriai derasi dėl nacionalinio investuotojo formavimo ir turi neskaidrių ateities planų galimai tik uždirbti milijardus ir skubiai iš šio biznio pabėgti, kita vertus, turime „Lietuvos energiją“ su vadovu, kuris piešiamas kaip Lietuvos sukčius Nr.1, o visa „Lietuvos energija“ – kaip RAO JES padalinys. Ir šioje slibino galvų tarpusavio kovoje suvokti, kur yra tiesa, o kur yra tik derybinė propaganda ir kontrpropaganda, tampa beveik nebeįmanoma“.

Anot A. Kubiliaus, toks propagandinis įkarštis yra nereikalingas ir tik „kompromituoja slibino galvas“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją