Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) tarifai smuko žemiau mazuto lygio, o tai skatina jas naudoti elektros energijos gamybai. Eilė besivystančių rinkų – nuo Tailando ir Bangladešo iki Kolumbijos – buvo didžiausios pirkėjos neatidėliotinų sandorių rinkoje antrą ketvirtį iš eilės, rodo „BloombergNEF“ duomenys. Vietnamas ir Filipinai neseniai pirmą kartą nusipirko SGD krovinių.

Tai staigus pokytis, palyginti su praėjusiais metais, kai daugelis vyriausybių visomis išgalėmis stengėsi užtikrinti energijos tiekimą. Sparčiai kylančios kainos privertė skurdesnes valstybes pereiti prie labiau aplinką teršiančių anglių ar mazuto ir taip pakurstė infliaciją. Dabar jos turi galimybę atkurti savo ekonomiką, o jų perkamos dujos taip pat suteikia gamintojams apsaugą, iš dalies atsverdamos silpną paklausą tarp Europos ir Šiaurės Azijos sunkiasvorių.

„Suskystintųjų gamtinių dujų kainų grįžimas į normalesnį lygį labiausiai naudingas besivystančioms rinkoms, nes praėjusiais metais SGD kainų šuoliai smarkiausiai paveikė jų energijos įperkamumą ir prieinamumą, – sakė „Credit Suisse Group AG“ energetikos analitikas iš Sidnėjaus Saulis Kavonicas. – Besivystančios rinkos, ypač pietų ir pietryčių Azijoje, bus pagrindiniai SGD paklausos augimo varikliai per ateinančius 10 metų.“

Daugelis besivystančių šalių vykdo dujų-elektros energijos gamybos projektus, numatančius galimybę deginti mazutą arba SGD, teigė Londone veikiančios teisės paslaugų įmonės „Vinson & Elkins LLP“ partneris Chrisas Strongas, kuris specializuojasi energetikos sandorių srityje. Tai suteikia joms galimybę lanksčiai reaguoti į neatidėliotinas dujų kainas, nukritusias žemiau 10 JAV dolerių už milijoną britų terminių vienetų, ir kaip tik tuo metu, kai padidėja elektros energijos paklausa, vasaros karščiams užplūstant Aziją.

Bendrovė „PetroVietnam Gas JSC“ įsigijo pirmąją SGD partiją, kuri bus pristatyta birželio ir liepos mėnesiais. Gegužės mėnesį Vietnamas paskelbė savo energetikos plėtros planą, pagal kurį daugiausia dėmesio iki 2030 metų bus skiriama vėjo energetikai ir SGD. Tailando „PTT Pcl.“ perka krovinius vasarai.

Ilgesnio galiojimo sutartys

Nors paprastai pigesnių ilgesnio galiojimo SGD sandorių sudarymas išlieka sudėtingas iššūkis šalims, neturinčioms investicinio reitingo statuso, atsiranda susidomėjimas iš tų šalių, kurios jį turi. Pirkėjai Indijoje pradėjo derybas su JAV, Kataro ir JAE tiekėjais dėl 20-ies metų trukmės sandorių, kurie apsaugotų juos nuo itin ryškių kainų svyravimų.

Vis dėlto gamintojai bus atsargūs ir nelinkę pernelyg pasikliauti šia paklausa. Padidėjęs vartojimas gali būti nepakankamas užgožti galimą ilgalaikį silpnumą tokiuose regionuose kaip Europa. Daugelis vyriausybių, siekdamos kovoti su klimato kaita, skatina naudoti atsinaujinančius energijos šaltinius ir ragina mažinti dujų vartojimą.

Nors dujos mažiau teršia aplinką nei anglis ar nafta, deginant dujas vis tiek išmetamas anglies dioksidas.

SGD pirkimų pakilimas taip pat gali būti trumpalaikis, nes kainai jautrūs pirkėjai pasinaudoja šiuo metu silpna rinka, kad padėtų patenkinti didesnę vasaros paklausą, sakė „BloombergNEF“ analitikė Lujia Cao iš Pekino.

Besivystančios šalys taip pat imasi veiksmų, norėdami padidinti savo švariosios energijos gamybos pajėgumus ir paskatinti vietinę dujų žvalgybą, teigė konsultacinės įmonės „Accenture Plc.“ vykdomasis direktorius Oganas Kose‘ė. Tai gali pažaboti SGD paklausos augimą. O pigios anglys tebevilioja.

Dešimtmetį trunkantis regresas

Pakistanas, kurį smarkiai paveikė kainų šuolis, daliai jo tiekėjų nukreipus krovinius į brangiau mokančias Europos rinkas, kol kas nesistengė įsigyti krovinių. Per ateinantį dešimtmetį šalis nestatys naujų elektrinių, priklausomų nuo importuojamos anglies, SGD ar mazuto, o sieks didinti saulės, vėjo, vietoje išgaunamos anglies, hidroelektrinių ir branduolinių jėgainių pajėgumus.

Dėl aukštų dujų kainų šalis atsiliko „dešimtmečiu“, lapkričio mėnesį sakė Yousafas Inamas, „Pakistan LNG“ pardavimų ir rinkodaros vadovas.

Tačiau šio dešimtmečio viduryje, kai Jungtinės Valstijos ir Kataras pradės tiekti naujas žaliavas į rinką, skurdesnės šalys gali sulaukti atokvėpio. Jos galės gauti daugiau krovinių, nes Europoje, kuri skatina naudoti atsinaujinančius energijos šaltinius, sumažės SGD paklausa, teigė „Accenture“ atstovas O. Kose‘ė.

Tai padidintų tikimybę pereiti nuo taršesnių degalų prie SGD. Toks perėjimas „gali būti atidėtas net trejiems ketveriems metams, bet mes vis tiek manome, kad tai įvyks per ilgesnį laiką“, interviu sakė Andersas Porsborgas-Smithas, „Boston Consulting Group“ vykdomasis direktorius ir partneris.