Šiuo teisės aktu bus panaikinta galiojanti „21 paragrafo“ nuostata, leidžianti išnuomojamo turto savininkams iškraustyti nuomininkus vadinamuoju „iškeldinimu be pagrindo“, gegužės viduryje elektroniniu paštu atsiųstame pranešime teigė Lygių galimybių, būsto ir bendruomenių departamentas. Be to, kaip teigiama pranešime, nuomininkams bus suteikta daugiau galių ginčyti prastus standartus nebijant prarasti būsto.

Šio įstatymo projekto – konservatorių partijos pirmą kartą svarstyto 2019 metais – nekantriai laukė nuomininkų teisių gynėjai, jau seniai siekiantys papildomos apsaugos milijonams Anglijos gyventojų, besinuomojančių būstą iš privačių būsto savininkų.

Pateiktas „įstatymo projektas yra didžiulė galimybė pagerinti 11 milijonų žmonių, kurie šiuo metu nuomojasi būstą iš privačių savininkų, gyvenimą“, teigė kampanijos „Generation Rent“ direktoriaus pareigas laikinai einantis Danas Wilsonas Craw. Taip yra todėl, kad „dėl galiojančios 21 paragrafo nuostatos dėl iškeldinimo nuomininkai negali įleisti šaknų ir drąsiai pranešti apie problemas, susijusias su jų būstu.“

Nors papildoma apsauga gali būti tam tikra paguoda žmonėms, daugelyje miestų susiduriantiems su sparčiai augančiomis nuomos kainomis, ji taip pat gali paskatinti nuomotojų, kurie ir taip susiduria su didesnėmis hipotekos išlaidomis dėl palūkanų normų kilimo ir griežtesnio reguliavimo, pasitraukimą iš nuomos rinkos.

„Rimas susirūpinimas“

Benas Beadle‘as, Nacionalinės gyvenamųjų patalpų savininkų asociacijos (angl. National Residential Landlords Association) vykdomasis direktorius, pareiškime teigė, kad panaikinus 21 paragrafo nuostatas „atsakingi“ nuomotojai turi būti tikri, kad jie galės kiek įmanoma greitai susigrąžinti savo nuosavybę, turėdami tam pagrįstų priežasčių.

Anot vyriausybės, būsto savininkams-nuomotojams taip pat bus suteikti papildomi įgaliojimai iškeldinti asocialiai besielgiančius nuomininkus, taip pagreitinant procesą ir „išplečiant trikdančios ir žalingos veiklos, dėl kurios gali būti iškeldinami nuomininkai, sąrašą.“

B. Beadle‘as paragino pateikti daugiau informacijos apie tai, kaip šis mechanizmas veiks, taip pat teigė, kad vyriausybė turi išspręsti „rimtą susirūpinimą keliančius klausimus“ dėl neterminuotų nuomos sutarčių, kurias nuomotojai sudaro su studentais, „dėl poreikio planuoti atsižvelgiant į mokslo metus.“

Paskelbus įstatymo projektą, politikai galės diskutuoti dėl konkrečių teisės akto aspektų, pavyzdžiui, nuostatų, kuriomis siekiama pagerinti nuomojamų būstų saugumą ir kokybę.

Įvedus griežtesnes priemones privatiems būsto savininkams, visiškas draudimas nuomoti būstą nuomininkams su vaikais arba gaunantiems pašalpas bus laikomas neteisėtu. Be to, nuomininkams bus suteikta teisė reikalauti leisti namuose auginti naminį gyvūnėlį ir paskirti naują ombudsmeną, kuris spręstų ginčus su nuomotojais.

Ministras pirmininkas Rishis Sunakas jau dabar patiria spaudimą spręsti Jungtinės Karalystės būsto problemas, juolab, kad pasigirdo kaltinimų, jog šalies nekilnojamojo turto krizė prisidėjo prie skaudaus torių pralaimėjimo gegužę vykusiuose vietos valdžios rinkimuose. Tuo tarpu leiboristų lyderis Keiras Starmeris tikisi pasinaudoti atsivėrusia galimybe ir siūlo naujas politikos priemones, kurios skatintų būsto nuosavybę, pavyzdžiui, užsibrėžti naujus tikslus būsto sektoriuje ir siekti, kad privatusis sektorius kasmet pastatytų bent 300 tūkst. būstų.