Sankcijų paketai būtų įgyvendinami atskirai, tačiau koordinuojami. Svarbiausias jų tikslas – pašalinti esamų sankcijų spragas ir kovoti su bendru sankcijų vengimu, sakė šaltiniai, paprašę neviešinti jų pavardžių aptariant jautrias temas.

Planai bus pristatyti kiek vėliau gegužės mėnesį Japonijoje numatytame Didžiojo septyneto (G-7) grupės šalių vadovų susitikime.

Daugelis po invazijos į Ukrainą Maskvai įvestų sankcijų paketų ir kitų ekonominių baudų skaudžiai kirto Rusijos ekonomikai, bet nesudavė nokautuojančio smūgio, tuo tarpu V. Putinas nerodo jokių ženklų, kad ketintų nutraukti savo karą. Rusijos pajamos iš energijos išteklių beveik viršija tikslinį lygį, nors G-7 ir Europos Sąjungos (ES) partneriai ir įvedė naftos kainų lubas, ir tai padeda vyriausybei stabilizuoti biudžetą, net jei karinės išlaidos smarkiai šoktelėjo.

Penktadienį Rusijos centrinis bankas prognozavo, kad šiais metais, silpstant sankcijų poveikiui, ekonomika paaugs net 2 proc., o bendrasis vidaus produktas (BVP) ikikarinį lygį pasieks iki 2024 metų pabaigos, tai yra daug anksčiau, nei prognozavo daugelis ekonomistų. Rusijos BVP 2022 metais, palyginti su ankstesniais metais, susitraukė 2,1 proc. ir paneigė karo pradžioje skelbtas prognozes, kad dėl suvaržymų ekonomika patirs gilų nuosmukį.

G-7 viršūnių susitikime bus galimybių diskutuoti apie tai, ko iki šiol pavyko pasiekti ir kokiais dar būdais būtų galima daryti tolesnį spaudimą Rusijos ekonomikai.

Rubliai

Bet atsižvelgiant į tai, kad daugeliui Rusijos prekybos ir finansų sektorių jau taikomos sankcijos, nėra paprasta rasti naujų sričių, kuriose būtų galima gerokai suvaržyti V. Putino galimybes finansuoti savo karą.

ES dokumentų rinkinyje – 11-ajame nuo 2022 metų vasario mėnesio – daugiausia dėmesio bus skiriama jau pritaikytų sankcijų spragoms šalinti. Tarp pateiktų pasiūlymų yra draudimas daugelį prekių tranzitu gabenti per Rusiją ir taikymasis į laivus, išjungiančius navigacijos sistemas.

Šiomis priemonėmis, kurioms priimti gali prireikti visų ES valstybių narių pritarimo, taip pat būtų įvestos naujos sankcijos maždaug trims dešimtims asmenų.

Anot šaltinių, Jungtinės Valstijos ir Japonija rengia savo sankcijų paketus. Kanada ruošia priemones, susijusias su žmogaus teisėmis, įskaitant įtariamą Ukrainos vaikų grobimą, ir sankcijas Rusijos gynybos pramonei.

Nors kiekvieno paketo turinys gali skirtis – iš dalies dėl kiekvienos valstybės reguliavimo sistemų, – sąjungininkės prieš artėjantį viršūnių susitikimą derina savo atitinkamas atsakomąsias priemones, teigė tie patys šaltiniai.

G-7 didelį dėmesį skiria tam, kad būtų suvaržytos Maskvos galimybės išvengti ar apeiti galiojančias priemones, ypač susitelkiant ties šimtais ribojamų prekių ir technologijų, naudojamų kariniais tikslais.

Tokiomis pastangomis daromas diplomatinis spaudimas kitoms valstybėms, per kurias prekyba su Rusija išaugo, taip pat sustiprinta pagrindinių prekių stebėsena ir imtasi priemonių prieš bendroves, kurios galbūt padeda Maskvai – sąmoningai ar dėl kitų aplinkybių – apeiti apribojimus.

G-7 lyderiai per susitikimą Hirošimoje, tikėtina, dar labiau sustiprins šias pastangas ir kartu išplės Rusijos kariuomenės ir pramonės naudojamų technologijų bei įrangos suvaržymus.

G-7 valstybės prieš Viršūnių susitikimą taip pat diskutuoja dėl esamo sankcijų režimo pakoregavimo, pavyzdžiui, uždraudžiant bet kokį eksportą, išskyrus atvejus, kai taikoma išimtis, anksčiau skelbė naujienų agentūra „Bloomberg“.

Tačiau tai, ko gero, kelia ypač daug problemų ES, nes blokui galiausiai reikės visų valstybių narių paramos. Jei G-7 šalių lyderiai pritars naujiems kriterijams, išimtys greičiausiai bus taikomos žemės ūkio prekėms, maisto produktams ir vaistams.

Taip pat tikimasi, kad G-7 šalių vadovai pasieks pažangos kuriant rusiškų deimantų stebėjimo ir atsekamumo per sienas mechanizmą, kuris ilgainiui galėtų sudaryti sąlygas šios prekybos apribojimams.