Tyrime dalyvavo 91 organizacija ir maždaug 2900 darbuotojų, kurie nuo 2022 metų birželio iki gruodžio savo noru įvedė sutrumpintą darbo savaitės modelį. Tik trys organizacijos nusprendė stabdyti eksperimentą, o dvi vis dar svarsto dėl trumpesnio darbo laiko, parodė antradienį paskelbti duomenys. Kiti eksperimento dalyviai, įtikinti padidėjusių pajamų, sumažėjusios darbo jėgos kaitos ir kritusio darbuotojų perdegimo lygio, pritarė naujam keturių darbo dienų savaitės modeliui.

Vertinant tūkstančių darbuotojų trumpesnio darbo grafiko pasirinkimą, reikia pažymėti, kad tyrimas buvo atliktas daugeliui britų įmonių sudėtingomis ekonominėmis aplinkybėmis, įskaitant sparčią infliaciją, politinį nestabilumą ir „Brexit“ padarinius. Kartais sprendimas pradėti sutrumpintos darbo savaitės programą per patį ekonominio nuosmukio įkarštį atrodė abejotinas.

„Svarsčiau: ar įmonėms būtų daug sudėtingiau prisitaikyti prie keturių darbo dienų savaitės, ir ateina atsakymas – ko gero, ne“, – teigia vyriausioji tyrimo autorė Juliet Schor, Bostono koledžo ekonomistė ir sociologė. Jos tyrimais jau seniai nustatyta, kad penkių dienų darbo savaitės nebeatitinka šių laikų darbuotojų gyvensenos ir įsipareigojimų. „Organizacijos puikiai padirbėjo ir yra labai patenkintos rezultatais.“

Jungtinės Karalystės duomenys įtikinamai patvirtina JAV, Airijoje ir Australijoje įsikūrusių įmonių smulkesnių eksperimentų išvadas, paskelbtas gruodžio mėnesį.