Berlynas ypač abejoja idėja, kad smarkiai įsiskolinusios vyriausybės derėtųsi su Europos Komisija (EK) dėl individualiai pritaikytų planų, kaip suvaldyti savo išlaidas, ir siekia, kad būtų įdiegtos patikimos vykdymo užtikrinimo priemonės.

ES peržiūri vadinamąjį Stabilumo ir augimo paktą, tikėdamasi supaprastinti fiskalines bloko taisykles ir atsisakyti tam tikrų sąlygų, kurios privertė kai kurias šalis drakoniškai karpyti biudžetą ir galiausiai nuvedė iki recesijos.

Šia iniciatyva taip pat siekiama atlaisvinti daugiau investicijų į žaliąsias technologijas, Europos Sąjungai ieškant būdų, kaip pasipriešinti JAV 369 mlrd. dolerių subsidijų paketui pagal Infliacijos mažinimo įstatymą, taip pat Kinijos konkurencijai.

Galiojančiomis taisyklėmis šalių skolai ir deficitui nustatomos atitinkamai 60 proc. ir 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) ribos, kurių laikosi vos saujelė valstybių. Taisyklės buvo sustabdytos nuo 2020 metų, kai regioną apėmė „Covid-19“ pandemija, ir kai kurie teigė, kad prieš sugrąžinant taisykles nuo sausio 1 dienos jas reikia pakeisti.