Nyderlandų ir Japonijos eksporto kontrolės priemonės gali būti suderintos ir galutinai priimtos jau sausio mėnesio pabaigoje, sakė su situacija susipažinę šaltiniai. Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida ir Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Ruttė kiek anksčiau sausio mėnesį Baltuosiuose rūmuose aptarė savo planus su JAV prezidentu Joe Bidenu.

„Aš beveik įsitikinęs, kad pasieksime tokį susitarimą“, – sakė M. Ruttė, duodamas interviu „Bloomberg News“ Davose (Šveicarija) vykstančio Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) kuluaruose.

Haga ir Tokijas greičiausiai netaikys tokių griežtų suvaržymų kaip Vašingtonas, kuris ne tik riboja amerikiečių gamybos įrangos eksportą, bet ir trukdo JAV piliečiams dirbti su Kinijos lustų gamintojais. Vis dėlto, jei visos trys šalys imsis priemonių, Pekinas gali būti dar labiau atskirtas nuo technologijų ar praktinių žinių, reikalingų pažangiausiems puslaidininkiams gaminti.

Jungtinėse Valstijose veikia didžiausia lustų gamintojų grupė, o Nyderlandai didžiuojasi puslaidininkių bendrove „ASML Holding NV“, kuri kontroliuoja litografijos technologijos, vieno svarbiausių žingsnių elektroninių komponentų gamyboje, rinką.