Didžiausias pasaulyje greito maisto tinklas vos po šešerių metų pasitrauks iš 20 milijonų gyventojų šalies, šiaurėje besiribojančios su Rusija. Praėjusiais metais Rusijos invazija sudrebino pasaulines tiekimo grandines ir kaip reikiant atsirūgo šiai buvusiai sovietų respublikai.

Nors Kazachstano verslui netaikomos Maskvai paskelbtos sankcijos, „McDonald’s“, kuris po invazijos pasitraukė iš Rusijos, uždraudė vietiniam franšizės savininkui pirkti mėsainiams skirtą mėsą iš Rusijos tiekėjų, sakė informuoti žmonės, atsisakę būti įvardyti, nes informacija nėra vieša. 24 „McDonald’s“ restoranai, priklausantys „TOO Food Solutions KZ“, lapkričio mėnesį dėl tiekimo problemų turėjo sustabdyti veiklą.

Kazachstano verslas negalėjo įsigyti mėsos nei iš vietinių, nei iš Europos tiekėjų, o didesnės kainos ir gabenimo kaštai transportuojant prekes po visą didžiulę šalį reikštų, kad verslas dirbs nuostolingai, teigė žmonės. „McDonald’s“ komentuoti atsisakė.

„McDonald’s“ likimą Kazachstane komplikuoja ir franšizės savininkas Kairatas Boranbajevas, kuris kovo mėnesį buvo sulaikytas dėl kaltinimų turto grobstymu. K. Boranbajevas, buvusio prezidento Nursultano Nazarbajevo, po mirtinų riaušių prieš metus patekusio į naujosios šalies vadovybės nemalonę, giminaitis, greitojo maisto tinklą į Kazachstaną atvedė 2016 m.

K. Boranbajevui taip pat priklausė „McDonald’s“ franšizė Baltarusijoje, pernai praradusi licenciją dėl tiekimo problemų.

„McDonald’s“, kurio atėjimas į Sovietų Sąjungą praėjusio amžiaus pabaigoje tapo šalies ekonomikos atsivėrimo ir jos posūkio į kapitalizmą simboliu, gegužės mėnesį pardavė savo Rusijos restoranų portfelį. Piko metu prieš invaziją „McDonald’s“ Rusijoje turėjo 853 restoranus. Aleksandras Govoras, perpirkęs restoranus iš „McDonald’s“, atidarė juos su nauju prekės ženklu „Vkusno-i Točka“ – „Skanu ir taškas“.