Po šios žiemos regionas turės pasipildyti savo dujų atsargas negaudamas iš Rusijos jokio arba beveik jokio importo, o tai sustiprins konkurenciją dėl šio kuro tanklaivių. Net ir atvėrus daugiau galimybių importuoti suskystintąsias gamtines dujas (SGD), manoma, kad rinka išliks įtempta iki 2026 m., kai atsiras papildomų gamybos pajėgumų JAV, Katare ir kitur. Tai reiškia, kad atokvėpio nuo didelių kainų dar kurį laiką nesulauksime.

Briuselyje įsikūrusios ekspertų grupės „Bruegel“ duomenimis, nors vyriausybės sugebėjo padėti įmonėms ir vartotojams absorbuoti didžiąją smūgio dalį, suteikdamos daugiau nei 700 mlrd. JAV dolerių paramos, nepaprastoji padėtis gali tęstis metų metus. Palūkanų normoms kylant, o ekonomikoms jau atsidūrus recesijoje, parama, kuri sušvelnino smūgį milijonams namų ūkių ir įmonių, atrodo vis sunkiau pasiekiama.

„Kai viską susumuoji – išmokas, subsidijas, – išeina absurdiškai didelė pinigų suma, – teigė konsultacinės įmonės S-RM direktorius Martinas Devenishas. – Kitais metais vyriausybėms bus žymiai sunkiau suvaldyti šią krizę.“

Vyriausybės fiskaliniai pajėgumai jau dabar ištempti iki maksimumo. Maždaug pusė Europos Sąjungos valstybių narių turi skolų, viršijančių bloko ribą – 60 proc. bendrojo vidaus produkto.