Nors situacija darbo rinkoje išlieka įtempta – apie tai liudija geresnis nei prognozuota lapkričio mėnesio darbo vietų ir darbo užmokesčio augimas – darbdaviai susigrąžina tam tikrus svertus kaip tik tuo metu, kai prasideda nelengvi pokalbiai tarp vadovų ir darbuotojų. 

„Goldman Sachs Inc.“ pranešė apie mažesnes premijas ir artėjančius darbo vietų karpymus; tuo tarpu atleistų darbuotojų skaičius technologijų sektoriuje lapkritį pasiekė 52 771, ir tai didžiausias mėnesinis atleidimų rodiklis nuo 2000 metų, kai „Challenger, Gray & Christmas“ pradėjo rinkti išsamius duomenis apie pramonę.

„Per pastaruosius metus darbuotojai suprato, kad išeidami iš darbo galėtų gauti daugiau pinigų, ir tai tebėra tiesa, bet susirasti naują darbą tapo sudėtingiau, – teigė Tony‘is Guadagnis, konsultacinės įmonės ‚Gartner Inc.‘ generalinis direktorius. – Darbo rinka toli gražu nebėra tokia, kokia buvo prieš tris mėnesius. Tai šiek tiek pakoreguoja jėgų pusiausvyrą organizacijų naudai. Kaip jos tuo pasinaudos, nėra visiškai aišku, ir tai yra svarbiausias dalykas, kurį turime stebėti žengdami į šį ciklą.“

Viena aišku: tai atotrūkis tarp to, kokio atlyginimo pakėlimo darbuotojai tikisi ateinančiais metais – 5,5 proc., – ir to, kokį įmonės yra numačiusios biudžete (paprastai 3,5–4,5 proc.), teigia „Gartner“.