Bylos yra susijusios su Kinijos Lietuvai taikomais eksporto apribojimais ir Pekino prievartos praktika, kuria siekiama apriboti patentų savininkų teisę į savo inovacijų gynimą teisme, teigė už prekybą atsakingas Europos Komisijos viceprezidentas Valdis Dombroskis. Abu atvejai „sisteminės svarbos“, pažymėjo jis.

„Pirmiausia ėjome derybų keliu, bandydami rasti sprendimus per konsultacijas, investavome į tas diskusijas daug laiko, kad išvengtume tolesnių žingsnių, – antradienį interviu „Bloomberg News“ pasakojo ES prekybos vadovas. – Tačiau šios diskusijos neatnešė mus tenkinančių rezultatų.“

Prekybos ginčas su Kinija paaštrėjo ES blokui iš naujo įvertinus savo santykius su šia šalimi, kuri vis dažniau įvairiais klausimais – nuo rinkos atvirumo iki žmogaus teisių – matoma kaip konkurentė ir varžovė. Tačiau ES taip pat bandė atkurti politinį ryšį su Pekinu ir siekė, kad Kinijos vyriausybė vaidintų aktyvesnį tarpininkės vaidmenį su Rusija po Maskvos invazijos į Ukrainą.

Dvišaliai santykiai pablogėjo nuo praėjusio gruodžio, Kinijai įvedus prievartos priemones eksportui iš Lietuvos ir kitiems ES produktams, kuriuose yra lietuviškų komponentų – po to, kai Taivanas šioje Baltijos šalyje atidarė savo prekybos atstovybę. Dėl to taip pat nukentėjo Švedijos ir Vokietijos kompanijos, sakė tuo klausimu informuoti asmenys.

Rezultatas – Lietuvos eksportas į Kiniją nuo sausio iki spalio mėnesio, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, sumažėjo 80 proc. Tikimasi, kad 2023 m. pradžioje PPO suburs komisiją ginčui išspręsti, tačiau verdikto priėmimas gali užtrukti iki pusantrų metų.

Kinija uždraudė lietuvišką eksportą užblokuodama muitinės formalumus arba nustatydama fitosanitarinius reikalavimus tam tikriems produktams, įskaitant jautieną ir kai kuriuos alkoholinius gėrimus. Kitos valstybės, įskaitant Australiją ir Kanadą, taip pat nukentėjo dėl šios Kinijos prievartos praktikos.

Byla „susijusi ne tik su Lietuva, nes tai paveikė tiekimo grandines ES viduje, ir pastebime, kad šis Kinijos modelis, ribojant prekybos srautus su viena ar kita šalimi, taikomas reaguojant į skirtingus įvykius, – teigė V. Dombrovskis. – Matome, kad šis modelis kartojasi vėl ir vėl.“

„Mūsų akimis, Kinija – sudėtinga partnerė, o mūsų kompanijos, vykdydamos su kinais verslą, susiduria su įvairiais iššūkiais“, – pridūrė jis.