Legendinė Londono maisto prekių parduotuvė „Fortnum & Mason“ nebesiunčia savo prekių į daugumą ES šalių mažiausiai nuo sausio mėnesio, nes „laikinas“ eksporto į Europą sustabdymas virto ištisus mėnesius trunkančiu 315 metų senumo mažmenininko atkirtimu nuo rinkos.

„The Newt in Somerset“, kaimo turizmo sodyba ir viešbutis, parduodantis savo gamybos sidrą ir įvairius skanėstus, dėl biurokratinių sunkumų nustojo siųsti į bloką daugelį savo produktų. Kolčesteryje įsikūrusi juvelyrinių prekių gamintoja „Secret Halo“ sustabdė užsakymo tiesiai iš svetainės galimybę, o arbatos kompanija „Tea People“ nustojo priiminėti užsakymus ir apskaičiavo, kad pardavimai susitraukė maždaug 100 tūkst. svarų sterlingų (115,4 tūkst. eurų).

„Verslo įmonės sąmoningai renkasi mažinti apimtis arba ieškoti kitų vietų, – interviu sakė Shevaun Haviland, Didžiosios Britanijos prekybos rūmų generalinė direktorė. – Tikėjomės, kad iki dabar viskas bus susitvarkę.“

Pastarieji pavyzdžiai rodo, kad po „Brexit“ sudarytas JK ir ES prekybos susitarimas taip ir nepaskatino prekių srautų. Pasak Sh. Haviland, didžioji dauguma verslo įmonių, iš kurių 80 proc. registruotos Didžiosios Britanijos prekybos rūmuose, po „Brexit“ susidūrė su eksporto sunkumais.

Ilgesnis pristatymo laikas, painus dokumentų tvarkymas ir nenuspėjami muitai – tai tik keletas problemų.