Lyginamojo MSCI besivystančių rinkų indekso kainos ir pelno santykis, paremtas paskutinių 12 mėnesių pelnu, nusmuko žemiau kainos ir pelno santykio, pagrįsto numatomu ateinančių 12 mėnesių uždarbiu, o tai rodo, kad analitikai tikisi, jog pajamos ateityje smuks sparčiau nei šiuo metu.

„Tai tikriausiai sako, kad atsidūrėme lūžio taške, ir atspindi faktą, kad pajamingumas sparčiai kilo tuo metu, kai recesijos nerimas skatina vis didesnį investuotojų susirūpinimą, – sakė Simonas Quijano-Evansas, Londono ,Gemcorp Capital Management Ltd.‘ vyriausiasis ekonomistas. – Grubiai tariant, tam, kad besivystančių rinkų pajamų vertinimai vėl padidėtų, reikia, kad Federalinio rezervų banko ryžtingumas aprimtų, o JAV dolerio kursas sumažėtų.“

Išankstiniai akcijų vertinimai paprastai būna mažesni nei ateities, nes tikimasi, kad įmonių pelnas, nulemiantis kainos ir pelno santykį, augs. Net kai pajamos realiai neauga, įverčius padidina infliacija. Be to, abiejų tipų vertinimai paprastai kyla ir krinta kartu, nes jiems daro įtaką tos pačios rinkos nuotaikos.