2023 metų biudžeto projekte numatyta skirti maždaug 6,5 trilijono rublių (112 mlrd. JAV dolerių) įslaptintoms ar neįvardytoms išlaidoms, rodo naujienų agentūros „Bloomberg“ skaičiavimai, paremti šiuo dokumentu. Iš viso planuojama 29 trln. rublių išlaidų.

Toks slaptumo lygis beprecedentis ir atspindi vis stiprėjantį Rusijos nenorą atverti savo buhalterinę apskaitą kruopščiai patikrai nuo pat vasario mėnesio, kai prezidentas Vladimiras Putinas pradėjo invaziją į Ukrainą. Vyriausybė jau nebeskelbia kai kurios svarbiausios statistikos, įskaitant išsamius prekybos duomenis.

Audito rūmai, valstybinė biudžeto priežiūros institucija, nustatė, kad išlaidos įslaptintiems poreikiams pirmąjį metų pusmetį sudarė šiek tiek mažiau nei 19 procentų. Gerokai anksčiau, 2015 metais, biudžeto slaptųjų išlaidų dalis buvo pašokusi iki daugiau nei 21 proc., o praėjusiais metais buvo rekordiškai maža ir siekė 14,9 procento, skelbė Rusijos verslo dienraštis „Vedomosti“.

„Šiuo metu daug ką uždarėme“, – trečiadienį žurnalistams per internetinę spaudos konferenciją sakė šalies finansų ministras Antonas Siluanovas.

Pasak jo, Rusija neatskleis, kiek kainavo Kremliaus vadinama „specialioji operacija“ Ukrainoje.

Naujajame biudžeto plane, kuriame numatyta daug daugiau išlaidų kariniams poreikiams, akivaizdžiai matyti, kad dėl visų išlaidų, kurios nėra patikslintos, keičiasi prioritetai. Jei biudžeto projektas bus patvirtintas, kitąmet išlaidos gynybai bus daugiau nei 43 proc. didesnės nei buvo manyta iš pradžių.

Rusijos biudžeto juodraštis

Kad fiskalinis projektas taptų įstatymu, jam privalo pritarti abeji parlamento rūmai, o tada jį turi pasirašyti prezidentas. Visos slaptosios išlaidos bus aptartos uždarame komiteto posėdyje, teigė A. Siluanovas.

Manoma, kad biudžete reikės numatyti išlaidas, susijusias su keturių Rytų ir Pietų Ukrainos regionų, kuriuos šiuo metu kontroliuoja Kremliaus pajėgos po Jungtinių Tautų (JT) pasmerkto pseudoreferendumo, aneksija.

Penktadienį Rusija pasirašys sutartis dėl šių sričių prijungimo, per konferencinį pokalbį žurnalistams sakė V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.