Toks pasiūlymas yra viena iš daugelio priemonių, kuriomis faktiškai būtų atsisakoma daugiau nei dešimtmetį vykdytos ekonominės politikos, paremtos santaupų kaupimu JAV doleriais ir eurais, Kremliui pertvarkant savo strategiją po to, kai Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės įvedė griežtas sankcijas dėl Vladimiro Putino invazijos į Ukrainą.

Rugpjūčio 30 dieną vykusiame specialiame „strateginiame“ planavimo posėdyje, kuriame dalyvavo aukšti Vyriausybės bei Centrinio banko pareigūnai, įskaitant valdytoją Elvirą Nabiuliną, planas sulaukė pirminio palaikymo, kaip teigia su svarstymais susipažinę šaltiniai, sutikę kalbėti tik anonimiškai dėl neviešo pobūdžio diskusijų.

Netrukus po šių naujienų juanio kursas JAV dolerio atžvilgiu dar labiau išaugo ir pasiekė sesijos aukštumas. Turkijos liros vertė pakilo net vienu procentu, nors vėliau kiek pakeitė savo dinamiką Stambule. Indijos rupija taip pat trumpai pabrango.

Toks požiūris rodo, kaip sankcijos iš esmės keičia Rusijos ekonominę strategiją; po vasarį pradėtos invazijos įšaldžius maždaug pusę iš 640 mlrd. JAV dolerių užsienio valiutos atsargų, Kremlius neteko galimybės naudotis pinigais, kuriuos daugelį metų taupė juodai dienai. Jis taip pat atskleidžia, kad pastangos diversifikuoti šias atsargas iš dolerių ir eurų, siekiant sumažinti areštavimo riziką, turėjo tik ribotą poveikį.