Pakistano vyriausybė skelbia reguliarius energijos tiekimo nutraukimus ir didina sąskaitas už elektrą, nes nebegali užtikrinti pakankamo kuro kiekio. Parduotuvės Bangladeše taupydamos energiją užsidaro 20 val., o Meksikos vyriausybė padidino subsidijas, kad sumažintų gyventojų gaunamas sąskaitas už elektrą.

Krizė kyla ypač sudėtingu metu: visuotinis perėjimas prie švaresnių energijos šaltinių reiškė, kad išsivysčiusios ekonomikos neinvestavo į pastangas padidinti iškastinio kuro gamybą, o skurdesnės šalys buvo spaudžiamos naudoti švariau degančias gamtines dujas. Dabar, kai dujų kainos nuo Rusijos invazijos vasario mėnesį pakilo daugiau nei 150 proc., o turtingesnės šalys vis dar pajėgia mokėti brangiau, kad užsitikrintų reikalingą tiekimą, besivystančios šalys tiesiog nepajėgia konkuruoti.

„Nepanašu, kad jos galėtų pasiūlyti aukštesnę kainą, nei išsivysčiusios šalys, – sakė Muqsitas Ashrafas, vadovaujantis „Accenture“ pasauliniam energetikos pramonės padaliniui Hiustone. – Tai jau turi reikšmingų ekonominių pasekmių; be to, tai turės įtakos jų gebėjimui finansuoti kitus ekonominius ir nacionalinius prioritetus.“

Ši problema stebima visame besivystančiame pasaulyje.