Niujorke įsikūrusios ne pelno organizacijos „Equable Institute“ duomenimis, dėl reikšmingų akcijų ir obligacijų nuostolių šiais metais valstybinės ir vietinės pensijos pajėgs padengti tik 77,9 proc. visų žadėtų išmokų (2021 m. šis rodiklis siekė 84,8 proc.). Tai rodo beveik puse trilijono dolerių išaugusį atotrūkį tarp turto ir to, ką fondai skolingi pensininkams. Didžiausias JAV fondas, Kalifornijos viešojo sektoriaus darbuotojų pensijų sistema, šią savaitę pranešė praradęs 6,1 proc., ir tai yra prasčiausias rezultatas nuo 2009 m.

„Equable Institute“ duomenimis, 2022 m. viešieji fondai vidutiniškai neteko apie 10,4 proc., nes auganti infliacija ir recesijos baimė sužlugdė obligacijų rinką ir nusmukdė akcijas iki žemiausio ketvirčio rezultato nuo pirmosios „Covid-19“ bangos 2020 m. pradžioje. Nuostoliai maždaug perpus sumažino pernykštį 25 proc. fondų prieaugį, kai piniginiai stimulai padėjo rinkoms atsilaikyti pandemijos metu.

„Didžiausia grėsmė – ne investiciniai nuostoliai, – sakė „Equable“ vykdomasis direktorius Anthony Randazzo. – Didžiausia grėsmė – įmokų tarifai, kurie turės didėti dėl investicinių nuostolių.“