Europos Sąjunga pagaliau birželio 2 dieną patvirtino sankcijų rusiškos naftos importui paketą po Rusijos vasario pabaigoje pradėtos invazijos į Ukrainą. Draudimas pirkti žaliavinę naftą, kuris įsigalios ne anksčiau kaip gruodžio 5 dieną, taikomas tik jūra gabenamam kiekiui ir netaikomas tiekimui „Družba“ vamzdynų sistema. Lenkija ir Vokietija įsipareigojo nutraukti vamzdynais tiekiamos rusiškos žaliavinės naftos importą net ir be ES draudimo, tad Vengrija, Slovakija ir Čekija liko vienintelėmis pirkėjomis. Tai turėtų sumažinti pristatymus į Europą maždaug 90 proc. praėjusių metų lygio, rodo Rusijos vamzdynų operatoriaus „Transneft PJSC“ duomenys.

Nors Europos bendrovėms įvedus sankcijas rusiškai žaliavinei naftai dideli neapdorotos žaliavos kiekiai jau nukreipti Azijos kryptimi, kol kas tai neturi didelio poveikio bendram žaliavinės naftos tiekimo lygiui. Gegužės mėnesį Indijos uostuose buvo iškrauta apie 660 000 barelių rusiškos žaliavinės naftos per parą, palyginti su 270 000 barelių per parą ankstesnį mėnesį.

„Urals“ neapdorotos naftos srautai iš terminalų Baltijos jūroje per savaitę iki birželio 3 dienos padidėjo 417 000 barelių per dieną, arba 29 proc., iki aukščiausio lygio per tris savaites.