Europos Sąjungos lyderiai pirmadienį susitarė iš dalies uždrausti rusiškos naftos importą, siekdami nubausti Kremlių dėl invazijos į Ukrainą. Tokiu žingsniu bus tęsiamas procesas, kai Europoje perkama vis mažiau ir mažiau iš Maskvos, ir koreguojami pasauliniai žaliavinių prekių srautai kaip tik tuo metu, kai infliacija euro zonoje pasiekė visų laikų rekordą.

„Pasauliniai srautai neabejotinai apsivers aukštyn kojomis, – savo komentaruose rašė „RBC Capital Markets“ analitikai Michaelas Tranas ir Helima Croft. – Tai reikš ekonominę infliaciją visoms susijusioms valstybėms.“

Toks žingsnis žengtas kaip tik tuo metu, kai atsiranda ženklų, jog Kinija laimi kovą su COVID-19, o tai galėtų atgaivinti svarbiausią paklausos augimo šaltinį. Pirmą kartą nuo kovo pradžios naujų atvejų skaičius šalyje sumažėjo iki 100, ir valdžios institucijos švelnina ribojimus Šanchajuje, taip pat – nors ir nedrąsiai – Pekine.

„Brent“ rūšies naftos ateities sandoriai vienu metu antradienį pašoko net 2 proc. iki 124,10 JAV dolerio už barelį, o per šiuos metus jau yra pakilę maždaug 58 procentais. Toks augimas susijęs su karo sukeltais trikdžiais, nepaisant Kinijos įvestų paklausą slopinančių pandeminių priemonių.

Tolesnis kilimas gali sukelti nerimą naftą vartojančiose šalyse, ypač dėl to, kad mažmeninių degalų kainų augimas gerokai viršijo žaliavinės naftos kainų augimą.

Infliaciją skatinantys veiksniai