Pietų Ramiojo vandenyno Fidžio saloje, kurioje Jungtinės Valstijos bando perimti 325 mln. JAV dolerių vertės jachtą „Amadea“, teismo dokumentai atskleidžia, kaip įtaria JAV pareigūnai, lizdą fiktyvių įmonių: šios, padedant jachtų brokeriui, buvo įkurtos siekiant nuslėpti tikruosius abiejų laivų savininkus. Nurodytų savininkų ir brokerio advokatai tokius įtarimus ginčija. 

Grupė bendrovių ir patikos fondų, besidriekiančių nuo Maršalo salų iki Šveicarijos, nurodo, kad tikrasis abiejų jachtų savininkas yra buvęs Rusijos valstybinės įmonės „Rosneft“ prezidentas Eduardas Chudainatovas, skelbiama dokumentuose. E. Chudainatovo pavardė nefigūruoja nė viename sankcijų sąraše. 

Bet Jungtinės Valstijos įtaria, kad „faktinis savininkas“, kuriam priklauso 106 metrų ilgio superjachta „Amadea“ su sraigtasparnių kilimo ir leidimosi aikštele, mozaikinėmis plytelėmis išklotu baseinu ir omarų rezervuaras, yra rusų milijardierius Suleimanas Kerimovas, kuriam Vašingtonas pirmą kartą skyrė sankcijas dar 2018 metais.

„Faktas, kad E. Chudainatovas yra laikomas dviejų iš didžiausių superjachtų, susijusių su sankcionuotais asmenimis, savininku, rodo, kad, siekiant nuslėpti tikruosius šių laivų savininkus, E. Chudainatovas naudojamas kaip „švarus“, nesankcionuotas „šiaudinis“ savininkas, – skelbiama JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) specialaus agento rašytiniuose parodymuose, pateiktuose Fidžio teismui. – Nors E. Chudainatovas yra turtingas, nėra pagrindo manyti, kad jis turi pakankamai finansinių išteklių įsigyti ir „Amadea“, ir „Scheherazade“, kurių bendra vertė viršija 1 mlrd. JAV dolerių.“

Balandžio 22 dienos rašytiniai parodymai, su kuriais susipažino „Bloomberg News“, atskleidžia informaciją iš JAV „Amadea“ arešto orderio, kuris buvo pateiktas Vašingtono federaliniam teismui.