Sausros, potvyniai ir karščio bangos kelia grėsmę pasėliams įvairiausiose pasaulio vietovėse, nuo Jungtinių Valstijų iki Prancūzijos ir Indijos, ir dar labiau mažina užauginamos produkcijos apimtis Ukrainoje. Kone kiekvienas svarbiausias žemės ūkio regionas susiduria su vienokia ar kitokia grėsme. 

Vienintelė akivaizdi išimtis yra Rusija, kuri ruošiasi užauginti gausų derlių ir tikisi pasipelnyti iš kylančių kainų ir ribotos pasiūlos kituose regionuose.

Kviečiai yra atsparūs, o dėl jų plataus geografinio paplitimo paprastai stygių vienoje vietoje galima užpildyti iš kitos vietos. Tačiau ištisa serija iššūkių tokią ištvermę nori nenori patikrins. Analitikų prognozėmis, pasaulinės užauginamos produkcijos apimtys sumažės pirmą kartą per keturis sezonus, rodo naujienų agentūros „Bloomberg“ atlikta apklausa, prieš JAV Žemės ūkio departamentui ketvirtadienį pateikiant savo ataskaitą. Manoma, kad dėl to daugelio pagrindinių maisto produktų kainos išliks aukštos. Tuo tarpu daugelyje regionų, nuo Afrikos iki Europos, bado ir pragyvenimo išlaidų krizės gilėja.

„Jeigu kada nors buvo tokie metai, kai mums buvo reikalingos optimalios sąlygos ir geras derlius visame pasaulyje, šie metai bus kaip tik tokie, – teigė Jamesas Bolesworthas, organizacijos „CRM AgriCommodities“ generalinis direktorius. – Akivaizdu, tokia situacija nekrinta į akis, ir tai didina šios itin nestabilios situacijos riziką.“

Štai kokia pasėlių padėtis Šiaurės pusrutulyje: